Ministerie van Defensie

Politie Uruzgan krijgt brandweertaak

28 juni 2010, 12.39 uur

Voor het eerst in Uruzgan zijn deze week 7 agenten van de Afghan National Police (ANP) opgeleid tot brandweerman. Volgende week komen daar nog eens 9 brandweerlieden bij. Naast hun nieuwe rol blijven zij hun taak als politieagent in de regio Tarin Kowt uitvoeren.

In Tarin Kowt bestond voorheen geen brandweer, maar de ANP beschikte wel over modern, door Amerikanen geschonken, brandweermaterieel, zoals voertuigen, pakken en uitrusting. De Afghanen waren echter niet opgeleid om daarmee branden te blussen. Een medewerker van de Europese Politiemissie zag het brandweermaterieel en klopte aan bij de brandweer van het Apachedetachement op Kamp Holland.

Basisvaardigheden

De ANP beschikte over modern brandweermaterieel. Foto: ministerie van Defensie

Deze Nederlandse luchtmachtmilitairen weten als geen ander hoe brand moet worden geblust. "We hebben ze stapsgewijs alles uitgelegd. In het begin waren ze wat afwachtend", vertelt sergeant-majoor Sven, brandweerinstructeur in Nederland. Hij heeft al vele brandweermannen opgeleid, ook Afghaanse brandweerlieden uit Kabul. "We hadden het pompsysteem schematisch op een bord getekend en dat vonden ze maar vreemd, want op die manier hadden ze nog nooit les gekregen. Ze waren wel erg enthousiast. Helaas hebben we niet genoeg tijd om ze alles te leren, dus we houden het bij basisvaardigheden: het water in en uit het voertuig krijgen. En dat kunnen ze nu."