Gemeente Berkelland

naar echte keuzes achter voorzieningen in onze samenleving

B&W: samen op zoek naar echte keuzes achter voorzieningen in onze samenleving

College reageert op beschouwingen Voorjaarsnota

Servicepunt eibergeb

Sluiten van het Servicepunt als gebouw betekent, volgens B&W, niet dat informatie- en dienstverlening aan de inwoners van de kernen niet belangrijk is.

"De kernopgave is dat politiek en samenleving op zoek gaan naar echte keuzes achter de voorzieningen in onze samenleving." Het college van burgemeester en wethouders (B&W) schrijft dat in een reactie op de algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2010 van de gemeenteraadsfracties. Vorige week waren deze algemene beschouwingen te lezen in BerkelBericht. De voorjaarsnota is een soort financiële tussenstand. Het is het eerste financiële rapport na de verkiezingen van 3 maart 2010. In deze raadsperiode moet een nieuwe koers worden gevaren. Partijen geven dat in hun reactie elk op hun eigen manier aan.

B&W herhalen nog eens de noodzaak om een nieuwe koers te varen, zoals het coalitieakkoord die noemt: "Wij zien drie grote ontwikkelingen in en rondom onze gemeente.

1. De omvang van de bevolking daalt en de samenstelling van de bevolking verandert.

2. Verhouding tussen inwoners en gemeente staat onder druk.
3. De gemeente krijgt de komende jaren veel minder geld uit het gemeentefonds en moet ruim acht miljoen bezuinigen.

Deze drie ontwikkelingen hebben ingrijpende gevolgen. En dat betekent dat we met elkaar andere keuzes moeten maken om de negatieve gevolgen ervan op te vangen. Deze enorme opgave vraagt een andere relatie tussen gemeente en bevolking."

Op zoek

Hoe belangrijk demografische ontwikkelingen en de bezuinigingsopgave ook zijn. De kernopgave is dus dat politiek en samenleving op zoek gaan naar echte keuzes achter de voorzieningen in onze samenleving. De coalitie heeft geen enkel terrein uitgezonderd.

Keuzes

Sommige partijen geven in hun reactie op verschillende manieren aan dat de bezuinigingen op het sociale terrein gevolgen hebben voor de samenleving. B&W vinden dat bij voorzieningen in het sociaal domein keuzes moeten worden gemaakt voor een nieuwe rolverdeling tussen overheid en inwoners. Een rolverdeling die past bij de vragen van deze tijd: Welke voorzorgsmaatregelen nemen we om de gevolgen van demografische ontwikkelingen en beperktere financiële mogelijkheden op te vangen?

Meedenken

"Echte keuzes zijn gebaseerd op het doel dat met voorzieningen wordt nagestreefd. Dan gaat het niet in de eerste plaats om een gebouw of organisatie met medewerkers, hoe belangrijk die ook zijn. En hoeveel waardering er ook is voor de inzet van mensen op veel terreinen in de samenleving", aldus het college van burgemeester en wethouders. "Meedenken - in plaats van roepen dat het niet kan -, leidt tot nieuwe inzichten en mogelijkheden. We staan aan het begin van een gezamenlijke zoektocht. Ons doel is dat het geld dat de gemeente uitgeeft met zo weinig mogelijk kosten voor huisvesting en organisatie wordt ingezet. Voor ontplooiing en ondersteuning van groepen inwoners voor wie we ons als gemeente mede verantwoordelijk voelen."

Servicepunten

Sluiting van de Servicepunten wordt door partijen ter discussie gesteld. Sluiten van het Servicepunt als gebouw betekent, volgens B&W, niet dat informatie- en dienstverlening aan de inwoners van de kernen niet belangrijk is. "Het gebruik van internetdiensten door inwoners gaat steeds verder. En zakelijke informatieverstrekking kan anders worden georganiseerd. Dat is onze inzet."

Modern noaberschap

In de algemene beschouwingen trekt één van de partijen de vergelijking met een boom waarvan je de wortels weghakt. B&W: "Ons beeld is anders. Het gaat juist om de wortels waarin de levenskracht zit. De boom die gegroeid is levert waardevol bouwmateriaal op. In bestaand bos komt door oogst ruimte voor jong bos dat zich op eigen kracht ontwikkelt. Verstandig oogsten. Met het oog op vernieuwing."

"Bestaande voorzieningen in de samenleving bewijzen hun kwaliteit. Wij kennen en waarderen die kwaliteiten ook." De vraag van het college is of die kwaliteit van inwoners en maatschappelijke organisaties op een andere manier nog beter tot zijn recht kan komen. Daarom willen B&W graag met alle betrokkenen kijken hoe we bestaande kwaliteiten kunnen blijven gebruiken voor de taken waar de gemeente een rol heeft. "Hoe kunnen we met elkaar het geld inzetten, dat overblijft na de bezuinigingen. Effectief en zo dicht mogelijk bij mensen waarvoor we er moeten zijn."

"Voorop staat dat mensen en organisaties eerst zelf al het mogelijke hebben gedaan om goed te kunnen blijven functioneren. Uitkleden past niet bij deze manier van denken. Wel de zorg dat je kleding kiest die past bij de omstandigheden."

Meedenken en meedoen

De grote ontwikkelingen zijn in het coalitieakkoord gesignaleerd. Iedere betrokkene wordt uitgedaagd zelf na te denken over zijn eigen rol daarin, zeggen burgemeester en wethouders. "We zien dat maatschappelijke organisaties in Berkelland zich bezinnen op hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Het is makkelijk om vast te houden aan het bestaande en niet mee te bewegen met omstandigheden die veranderen. Maar vasthouden aan het bestaande draagt niet bij aan de leefbaarheid in Berkelland."

Een stabiele koers

De financiële uitgangspunten van het coalitieakkoord zijn in de voorjaarsnota nog niet verwerkt. Het college van B&W houdt vast aan het gestelde bezuinigingsdoel per beleidsveld. In de loop van de jaren zullen er mee- en tegenvallers komen. "Met een stabiele koers dienen we de samenleving het meest. Aan het eind van de horizon van dit coalitieakkoord kan het zijn dat er financiële ruimte is. Dan zullen de gevolgen van krimp zich misschien ook sterker aftekenen. Wij hopen dat er dan geld is, dat we kunnen gebruiken voor vernieuwende ontwikkelingen die de gevolgen van krimp op kunnen vangen.

Tegenvaller juni circulaire

We weten nog niet hoeveel geld we de komende jaren krijgen van het rijk. Wel weten we dat de algemene uitkering lager uitvalt. De laatste cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geven dit aan. Zelfs zonder bezuinigingen valt de algemene uitkering in 2014 562.000 euro lager uit dan begroot. Het voordeel van de voorjaarsnota in 2014 is hiermee verdwenen.

Internet

Een gedetailleerde reactie op de algemene beschouwingen van de raadsfracties op de voorjaarsnota 2010 is op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl te vinden.