Gemeente Berkelland

Wonen Berkelland gaat volledig draaien op burenhulp

Project Hartveilig Wonen Berkelland gaat volledig draaien op burenhulp

aed1

Bij een hartstilstand is snel hulp geboden. Daarom zijn er in Berkelland initiatieven voor ongeveer dertig groepen rondom altijd beschikbare AED's (Automatische Externe Defibrillator). Dit is het zogenoemde project Hartveilig Wonen, dat mogelijk is door de inzet van mensen uit de buurt, als vrijwilligers. Een AED is een apparaat dat door een stroomstoot het hart weer te laten kloppen. De Ambulancedienst weet waar de apparaten zijn en welke vrijwilligers deze kunnen bedienen. De vrijwilligers komen in actie na een SMS-je.

Deelname gemeente

De basis van project Hartveilig Wonen is burenhulp. Hulp door en voor buren met steun van lokale bedrijven en instellingen. Dit is goed voor de samenleving en geeft inhoud aan het begrip `naoberschap'. Daarom helpt de gemeente mee het project in gang te zetten. Na verloop van tijd moeten de partners het zelf doen. De steun wordt op den duur afgebouwd. Vanaf 2014 moet deze vorm van burenhulp zichzelf redden.

Operationeel houden van dit netwerk

De gemeente betaalt 42.000 euro voor de opzet van een AED-netwerk. Daarna levert de gemeente een bijdrage van 49.800 euro voor het operationeel houden van dit netwerk in de jaren 2011, 2012 en 2013. Daarna niets meer, want dit project mag niet afhankelijk worden van een vaste geldstroom van de gemeente. De Ambulancedienst en de AED- groepen krijgen drie jaar de tijd andere partners voor dit project te vinden en te winnen.

Hoe werkt Hartveilig Wonen?

Hartveilig Wonen komt op gang na een telefoontje aan 112 over "iemand die mogelijk iets met het hart heeft". De meldkamer stuurt een ambulance op pad en alarmeert tegelijk twee groepen vrijwilligers. Eén groep ontvangt een sms-bericht om naar het adres van de melding te gaan. De andere groep om naar de AED in de buurt te gaan en die naar het adres te brengen. Dit kan een particuliere AED zijn, die in een buitenkast zit en zo altijd voor het grijpen ligt. De speciaal opgeleide en door de meldkamer geaccepteerde vrijwilligers beginnen met de reanimatie tot de ambulance komt.

Andere partners?

In Berkelland zijn ruim 200 AED's aanwezig. Bijna allemaal achter deuren die meestal gesloten zijn. Deze AED's zijn maar in 20 tot 25 procent van de meldingen bereikbaar. Dat is weinig. In maar liefst 80 procent van de gevallen treft het iemand thuis ergens, vaak vroeg in de morgen of laat op de avond. Met dertig openbare AED's en voldoende vrijwilligers per AED kan een dekkingsgraad worden bereikt van wel 90 procent.

`Hartveilig Wonen' is een kans voor alle inwoners en ondernemers in Berkelland om:

Samen

Met minder kosten

Meer rendement voor gezondheid te bereiken.

Burgemeester en wethouders hebben vertrouwen in het vermogen van de verenigingen, instellingen en bedrijven om dit project in goede samenwerking met de Ambulancedienst vanaf 2014 zelfstandig te laten draaien.