Gemeente Winterswijk

Raad: luchthaven Stadtlohn-Vreden van agenda gehaald

Raad: luchthaven Stadtlohn-Vreden van agenda gehaald

Op 24 juni heeft de raad van de gemeente Winterswijk onder meer vergaderd over de tarieven van de toeristenbelasting, het memorandum over de Luchthaven Stadtlohn-Vreden en het project Driemark. Hieronder worden de belangrijkste besluiten toegelicht.

Tarieven toeristenbelasting

De raad heeft op 5 november 2009 een amendement aangenomen om de toeristenbelasting in drie jaar te verhogen naar EUR 800.000 per kalenderjaar. Het college heeft de raad voorgesteld de tarieven over de jaren 2011 t/m 2016 te verhogen, het forfait voor de jaarplaatsen in zes jaar te verlagen naar het niveau van de seizoensplaatsen, het forfait voor hotels in de toeristenbelasting af te schaffen en EUR 30.000 uit de meeropbrengsten van de toeristenbelasting te bestemmen als bijdrage van de toeristische sector voor Citymarketing. WB heeft tijdens de vergadering voorgesteld om de zinsnede over de bijdrage van EUR 30.000 aan citymarketing te schrappen. Hiervoor was geen meerderheid te vinden in de raad. Het uiteindelijke voorstel is aangenomen met 16 stemmen voor en 2 tegen, waarbij WB heeft aangegeven tegen onderdeel 4 van het raadbesluit te stemmen.

Memorandum luchthaven Stadtlohn-Vreden (Wenningfeld)

De provincie Gelderland heeft een concept Gemeenschappelijk Memorandum opgesteld waarin concrete afspraken zijn opgenomen tussen de provincie, de gemeente Winterswijk en het bestuur van het vliegveld Stadtlohn-Vreden over de samenwerking rond de luchthaven Stadtlohn-Vreden. Het college heeft de raad voorgesteld zich bij dit memorandum aan te sluiten. Ter vergadering stelde wethouder Rik Gommers voor het agendapunt van de agenda te halen. Dit in verband met nieuwe informatie die op het allerlaatste moment beschikbaar was gekomen. De raad ging akkoord met het uitstellen van besluitvorming over dit agendapunt.

Project nieuwbouw De Driemark

Het college heeft de raad voorgesteld om het college de ruimte te geven om met uitvoerende partijen afspraken te maken en verplichtingen aan te gaan die noodzakelijk zijn voor de uitvoeringsplanning voor het project nieuwbouw De Driemark binnen het taakstellende (netto)budget van 25 miljoen euro. In september wordt de raad verder geïnformeerd over de totale werkelijke kosten. Hierin worden ook de kosten voor de overige delen van het project meegenomen. Het project Driemark omvat namelijk meer dan alleen een onderwijsvoorziening. Naast de school bestaat dit project ook uit een binnensportaccommodatie voor algemeen gebruik (vervanger sporthal Pelkwijk) met een turnzaal inclusief inventaris, openbare parkeervoorzieningen (deels bebouwd) tot een capaciteit van 230 parkeerplaatsen alsmede de inrichting van het openbare gebied rondom de school en Houtlading (2,7 ha). Dit voorstel is unaniem aangenomen.

Meer informatie?

Het verslag van de raadsvergadering vindt u begin september op de website onder Bestuur en politiek / Raad / Vergaderingen gemeenteraad / Verslagen raadsvergaderingen/ 24-06-2010.