Gemeente Boxmeer


Vliegenoverlast: goed bestrijden voorkomt problemen

In gebieden met veel (intensieve) veehouderijen zorgen vliegen vaker voor overlast. Deze kamervliegen ontwikkelen zich in de mest van o.a. koeien, varkens en pluimvee. Vanuit de stallen en buitenopslagen van mest kunnen ze kilometers ver uitvliegen.

De gemeente krijgt nu veel klachten over vliegenoverlast. Dit is een extra argument om alert te zijn op vliegenbestrijding en extra moeite te doen om de overlast te beperken. Dat kan over het algemeen ook goed als veehouders op hun bedrijf zorgen voor een goede bestrijding.

Onder controle

Een aantal tips waarmee u zelf het probleem onder controle kunt houden:


* voorkom een vliegenplaag door het regelmatig bestrijden van maden in de mestkelder of andere mestopslagplaatsen;
* raadpleeg voor een efficiënte bestrijding van vliegen de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bestrijdingsmiddel;
* als uw stal leeg is en de mest verwijderd, moet de stal grondig worden gereinigd;

* als het qua staltype mogelijk is, moet u de mest minstens eens in de twee weken uit de stal halen. In een warme zomer liever eens per week;

* laat enigszins vochtige mest niet lang in de stal liggen;
* voer mest zo snel mogelijk af en sla geen mest op in de directe omgeving van woningen;

* mestopslagen in de buitenlucht moet u zorgvuldig luchtdicht afdekken met landbouwplastic of een laag zand;
* breng in (ventilatie)openingen vliegengaas of vliegengordijnen aan;
* vliegen hebben een hekel aan tocht. Door te zorgen voor mechanische ventilatie boven het mestoppervlak, planten de vliegen zich minder snel voort.

Gespecialiseerd bedrijf

U kunt het bestrijden van vliegen, als onderdeel van de totale ongediertebestrijding op uw bedrijf, ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. In uitzonderlijke situaties wordt dit zelfs aanbevolen.

Daarnaast moeten bedrijven zich uiteraard houden aan de voorschriften in de voor het bedrijf geldende milieuvergunning of Algemene maatregel van Bestuur (bijvoorbeeld het Besluit landbouw milieubeheer).