Rijksvoorlichtingsdienst

Lage inkomens ontzien bij verlagen AOW-partnertoeslag

De AOW-partnertoeslag gaat met ingang van 1 januari 2011 met 8 procent omlaag. Huishoudens met een gezamenlijk inkomen van circa 20.000 euro en minder worden van deze maatregel uitgezonderd. Dit is de strekking van een wetsvoorstel dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De AOW-partnertoeslag zou, vooruitlopend op de gehele afschaffing in 2015, eerst met 6 procent omlaag gaan. In februari verhoogde het kabinet de korting naar 8 procent. Toenmalig staatssecretaris Klijnsma van SZW dichtte daarmee deels een financieel gat. Dat was ontstaan nadat zij een streep zette door de vervroegde afschaffing van de AOW-partnertoeslag in 2011 voor de groep nieuwe AOW'ers met partners jonger dan 55 jaar. Die maatregel stuitte zowel in de Tweede Kamer als in het land op veel verzet.

Minister Donner wil dat de korting huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 110% van het wettelijk minimum inkomen niet treft. "Ik wil niet dat zo'n ingreep onevenwichtig neerslaat bij hen die het sterkst afhankelijk zijn van die toeslag", zegt minister Donner. "Door de laagste inkomens te ontzien, voorkomen we dat deze groep mogelijk een beroep moet gaan doen op aanvullende bijstand. We voorkomen zo ook dat een klein aanvullend pensioen door de korting volledig teniet wordt gedaan."

De AOW-partnertoeslag wordt in 2015 afgeschaft voor alle nieuwe AOW'ers. Het kabinet Kok-I heeft hiertoe in 1995 al besloten vanwege de verdergaande individualisering, de emancipatie van vrouwen en het grotere belang van aanvullende pensioenen naast de AOW.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid