ISZF

Project BAG feestelijk afgerond


Per 10 juni is het BAG project voor de zes oorspronkelijke ISZF gemeenten succesvol afgerond. Alle zes gemeenten hebben de BAG audit doorlopen. De gemeenten Nijefurd en Bolsward zijn al aangesloten op de BAG LV. De gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Wûnseradiel, en Littenseradiel hebben de afgelopen maand de audit doorlopen en hopen voor de zomer aan te sluiten op de BAG LV.
Bij afronding zijn er meerdere dingen leuk. Ten eerste is het interessant om terug te kijken hoe het project is ontstaan, hoe het is verlopen, en wat het heeft opgeleverd. Om dit punt wat duidelijker te maken neem ik jullie hieronder mee van projectoorsprong naar het heden.

Niet zo heel lang geleden op een ministerie (het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) bedacht men dat het goed was om basisregistratie projecten op te zetten om zo de dienstverlening van de overheid te kunnen verbeteren. Men bedacht onder andere dat het handig was als er een landelijke bak zou komen vol adres- en gebouwgegevens uit heel Nederland. Ver weg van het ministerie, in het zuidwesten van Friesland ondernam men actie; de ISZF gemeenten plaatsten de BAG op de projectenkalender. Vervolgens werd er vanuit het ISZF kennis ingewonnen over dit project. Het bleek te gaan om een project waarin alle in de gemeente bestaande adres- en gebouw gegevens middels bepaalde kwaliteitsnormen moesten worden opgebouwd en beheerd (zowel administratief als geografisch). Volgens de door het ministerie VROM beschikbaar gestelde documentatie een langdurig project. Vanuit het ISZF werd daarom gezorgd voor een overkoepelende projectorganisatiestructuur. Vanuit de gemeenten werd een interne projectorganisatie opgezet. In februari 2008 ben ik betrokken geraakt bij dit project als overkoepeld projectleider en is onze ISZF BAG express gezamenlijk vertrokken, om vervolgens na een reis van een jaar en 3 maanden langs heuvels, dalen en verschillende mijlpalen uiteindelijk aan te komen bij het eindstation; het doorlopen hebben van de door het ministerie VROM vormgegeven BAG audit. In mijn eindrapportage, die is op te vragen bij het ISZF, staan de details van deze reis.
Ik noemde al dat er meerdere dingen leuk zijn aan het opleveren van een project. Naast het analyseren over en het behalen van het project resultaat is het ook erg leuk om dit resultaat te vieren! Dit hebben we op verzoek van onze opdrachtgever van harte gedaan. Op donderdagmiddag 10 juni werden alle projectleiders en beheerders uit de gemeenten verwelkomd aan de Zeedijk te Marrum bij recreatiebedrijf de Seedykstertoer. Na ontvangst met een kopje koffie en een geBAGje, opende de opdrachtgever het feest met een korte en krachtige speech. Hij gaf aan tevreden te zijn met het mooie resultaat en bedankte iedereen voor de geleverde inspanningen tijdens het project. Vervolgens overhandigde de projectgroep mij een mooi schilderij (karikatuur van mijzelf met voldoende âurgente- email op het bureau). Na deze formaliteiten zijn we vertrokken voor een rondrit door het buitendijks gebied. We hebben onder andere de bunker bezocht, de vogels en natuur bewonderd, het tempeltje ontworpen door Ids Willemsma veelvuldig gefotografeerd (en stiekem gezocht naar BAG objecten). Na de rondrit konden de avonturiers abseilen van de 24m hoge voormalige groenvoersilo. (wat mooie fotoâs heeft opgeleverd, ook op navraag bij het ISZF beschikbaar), en tot slot hebben we lekker met elkaar gebarbecued. Al met al een geslaagde afsluiting van een leuk project. Nu het project is afgerond begint het beheer.

Mocht je na het lezen van dit bericht vragen hebben over de BAG dan kun je Jorn Kemker, applicatiespecialist, hiervoor benaderen.

Eveline van der Staal