OR TNT Post: we moeten de handen ineen slaan voor medewerkers van TNT

28/06/2010 14:58

Ondernemingsraad Productie TNT Post

28 juni 2010, Den Haag - De Ondernemingsraad van TNT Post wil dat het bedrijf, de politiek en de vakorganisaties de handen ineen slaan om de medewerkers van TNT te helpen. De OR sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen bij TNT, maar wil dat alle partijen zich inzetten om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Op vrijdag 25 juni 2010 hebben de postmedewerkers van TNT een brief ontvangen waarin staat hoe de toekomst bij TNT er voor hen uitziet. De Ondernemingsraad en de vakorganisaties zijn hierover vooraf geïnformeerd. In tegenstelling tot wat er in verschillende media wordt gesuggereerd gaat het niet om een ontslagbrief, maar om een informatieve brief waarin staat dat er voor medewerkers met een groot contract (voor postbodes is dat een contract van 25 uur of meer, voor collectiemedewerkers geldt dit al bij een contract van 15 uur of meer) in de toekomst geen werk meer is. De medewerkers kunnen zich daar nu al op voorbereiden en worden door TNT geholpen om werk vooral buiten maar ook binnen het bedrijf te vinden. De vakorganisaties hebben hiervoor in april van dit jaar een Sociaal Plan afgesproken, waarbij de financiële gevolgen van een ontslag gedeeltelijk worden ondervangen.

De Ondernemingsraad van TNT heeft meerdere pogingen ondernomen om te voorkomen dat de medewerkers van TNT op straat komen te staan. Al in 2007 schreef de OR brieven aan de toenmalige staatsecretaris van Sociale Zaken om ruimte te vinden in het Ontslagbesluit. De OR heeft met name gevraagd om een uitzondering te maken voor TNT met betrekking tot het afspiegelingscriterium. TNT heeft een grote populatie medewerkers boven de 50 jaar. Bij een reorganisatie met ontslag tot gevolg zullen, door het afspiegelingscriterium, veel van de oudere medewerkers die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt, worden getroffen. De Ondernemingsraad heeft op dat moment echter geen ingang kunnen vinden bij de politiek. Daarnaast heeft de OR meerdere brieven geschreven aan de Tweede Kamer waarin hij zijn zorg uit over de gevolgen van de liberalisering voor de medewerkers van TNT. In deze brieven heeft de OR ervoor gepleit een eerlijke CAO voor alle postbedrijven af te sluiten, zodat de concurrentie niet op basis van arbeidsvoorwaarden zal worden gevoerd. Conform de postsector CAO worden postbedrijven geacht pas over drie jaar 80 procent van de medewerkers in loondienst te hebben. Op dit moment betalen de concurrenten hun bezorgers nog steeds stuk- of stoploon. De medewerkers van TNT (en het bedrijf TNT) ondervinden hiervan nu de gevolgen.

De reorganisaties die nu zijn aangekondigd hebben een enorme impact op de postmedewerkers. De OR doet er alles aan om de medewerkers aan het werk te houden binnen TNT of werk elders te vinden. De OR heeft daar wel de steun bij nodig van het bedrijf en de vakorganisaties. De OR is van mening dat ook de politiek hierin nog een belangrijke rol kan spelen, vooral waar het gaat om de positie van de oudere medewerkers van TNT op de arbeidsmarkt.