Nederlands Jeugdinstituut


Feiten en cijfers over jeugd en opvoeding in één overzicht

Meer dan de helft jongeren pest eens in de maand online

Ruim eenderde van de Nederlandse scholieren pest af en toe. Jongens pesten op alle leeftijden vaker dan meisjes. Vmbo-leerlingen pesten vaker dan vwo-leerlingen. Het digitaal pesten is in opmars. Meer dan de helft van alle jongeren maakt zich minstens één keer per maand schuldig aan een vorm van online pesten. Deze en talloze andere feitelijke gegevens zijn te vinden in het nieuwe overzicht `Feiten en Cijfers Jeugd en Opvoeding' (www.nji.nl/cijfers) van het Nederlands Jeugdinstituut.

Twintig onderwerpen

Het nieuwe overzicht presenteert cijfers en trends over meer dan twintig onderwerpen op het gebied van jeugd en opvoeding, zoals pesten. Maar ook: hoeveel jongeren zijn verslaafd aan internet? Of: er wordt veel over ADHD geschreven, maar neemt het aantal kinderen met ADHD ook daadwerkelijk toe? En: wat zijn de trends in jeugdcriminaliteit? Op dit soort vragen geeft het overzicht `Feiten en Cijfers Jeugd en Opvoeding' van het Nederlands Jeugdinstituut antwoord. De komende maanden wordt het aantal onderwerpen verder uitgebreid.

Overzicht van cijfers en trends

`Feiten en Cijfers Jeugd en Opvoeding' onderscheidt zich omdat het alle cijfers uit verschillende onderzoeken op het gebied van jeugd en opvoeding bij elkaar brengt én toegankelijk maakt. Het biedt een overzicht van cijfers en grafieken over psychische en sociale problemen van kinderen en jongeren in Nederland, en de omstandigheden waarin zij opgroeien. Daarnaast bevat het kerncijfers over jeugd en gezinnen, bijvoorbeeld het aantal gezinnen waarbij beide ouders werken.

Voor wie?

`Feiten en Cijfers Jeugd en Opvoeding' richt zich vooral op beleidsmakers en onderzoekers die beroepshalve met jeugd te maken hebben. Daarnaast is het overzicht bedoeld voor beroepskrachten die werkzaam zijn in de jeugdsector en media die vaak gebruik maken van cijfers over jeugd en opvoeding.