Provincie Overijssel



Stand van zaken bodemsanering Teerputten Vasse

28 juni 2010

Sinds maart dit jaar is er hard gewerkt aan de bodemsanering van de teerputten te Vasse. Gedurende deze periode heeft de aannemer de schone bovengrond verwijderd en in depot geplaatst. De verontreinigde grond is binnen het terrein als steunlaag opnieuw gebruikt.

Tijdens de komende zomermaanden zal de stabiliteit van de bodem worden gemeten. Dit gebeurt ter plaatse van de zuurteerputten door zogenaamde hoogtemetingen. De hoogte van het terrein wordt dan op verschillende plaatsen tot op de millimeter nauwkeurig vastgelegd en regelmatig gemeten. Ook vindt er momenteel onderzoek plaats naar de aard en oorzaak van zuurteererupties die nu nog in het terrein optreden. Als het terrein stabiel is worden de isolerende laag en de afdeklaag aangebracht.

Gevaar

Contact met deze stof brengt gevaar met zich mee voor mens en milieu. Daarom blijft het terrein ook afgesloten tot de definitieve bovenlaag geplaatst is. De aannemer verwacht eind 2010 de sanering van de teerputten af te ronden.

Teerafval

Tot begin jaren zeventig werden de zandgaten bij Vasse gebruikt voor het dumpen van teerafval van de productie van vaseline. Het gebied is sindsdien één van de zwaarst vervuilde gebieden van Overijssel. De provincie Overijssel heeft besloten de teerputten in te pakken met een laag Trisoplast om zo de zuurteererupties te voorkomen.