Openbaar Ministerie

Politieambtenaren schietincident Kappeijnestraat Oss niet vervolgd

28 juni 2010 - Arrondissementsparket Den Bosch

De hoofdofficier van het Arrondissementsparket te `s-Hertogenbosch heeft op grond van de onderzoeksresultaten van het Rijksrechercheonderzoek geoordeeld dat de politieambtenaren, die op 16 juli 2009 in een woning aan de Kappeijnestraat in Oss gericht op een man schoten en die als gevolg dáárvan overleed, niet worden vervolgd.

Op 16 juli 2009 meldde de moeder van het latere slachtoffer bij het Gemeenschappelijk Meldcentrum van de regio Brabant-Noord, dat zij en haar man in huis waren opgesloten en met een mes werden bedreigd door hun zoon.

Daarop zijn drie politieambtenaren naar de woning gegaan. Na aankomst bij de woning zagen de politieambtenaren dat de vader zich achter een raam aan de voorzijde van de woning op de begane grond bevond. De moeder en de zoon bevonden zich elders in de woning. De vader is toen via het raam in veiligheid gebracht, door de politieambtenaren die nog buiten de woning stonden.

Kort daarop kwam de moeder, gevolgd door de zoon, de woonkamer binnen. De zoon hield een mes in zijn hand.
Eén van de politieambtenaren heeft de zoon via het geopende raam tweemaal verzocht het mes te laten vallen, maar de zoon gaf daaraan geen gevolg.

Daarop is door de politieambtenaren pepperspray gebruikt, om de zoon te bewegen het mes te laten vallen.
Aanvankelijk dachten de politieambtenaren dat de pepperspray het gewenste resultaat opleverde en gingen via het geopende raam de woning binnen.
De zoon liep vervolgens snel richting de politieambtenaren en maakte stekende bewegingen met het mes.

De politieambtenaren vuurden een gericht schot af op de zoon, aangezien zij van mening waren dat de politie-ambtenaren en de moeder in onmiddellijk levensgevaar verkeerden.
Na de schoten zakte het slachtoffer in elkaar met het mes nog in zijn hand.
Een politieambtenaar liep hierna naar het slachtoffer om hulp te verlenen, waarna het slachtoffer zich oprichtte en met het mes in zijn hand én met stekende bewegingen op de politieambtenaar afliep. Deze politieambtenaar voelde zich opnieuw ernstig bedreigd en heeft een schot gelost op het slachtoffer.

Het slachtoffer raakte zwaargewond door de schotwonden en is later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De ouders bleven ongedeerdDe hoofdofficier van justitie heeft vastgesteld dat de politieambtenaren zich in een situatie bevonden, waarin onmiddellijk levensgevaar dreigde.
Er is sprake van noodweer (artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht). Het vuurwapengebruik is rechtmatig bevonden, nadat het gebruik van pepperspray niet het gewenste resultaat had.

Er zal dan ook geen strafvervolging worden ingesteld tegen de betrokken politieambtenaren.