Wageningen Universiteit en Researchcentrum
voorspellen met elektrische geleidbaarheid Waarde van drijfmest als stikstofmeststof te voorspellen met elektrische geleidbaarheid

28 jun 2010

De elektrische geleidbaarheid van runderdrijfmest kan gebruikt worden om de waarde als stikstofmeststof te voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, gefinancierd door Productschap Zuivel. Vergisting van mest maakt de voorspelbaarheid bijna even goed als die voor kunstmest.

De stikstofopname van gras uit drijfmest kon op korte termijn (drie weken groei) goed voorspeld worden door de elektrische geleidbaarheid (EC) van de drijfmest. Op langere termijn (15 weken groei) was de voorspelling minder. De beste voorspeller van de stikstofopname uit drijfmest is het gehalte minerale stikstof. Deze mesteigenschap wordt door de praktijk momenteel ook gebruikt. Het aantrekkelijke van de EC is echter dat deze mesteigenschap door de praktijk zelf gemeten kan worden met een eenvoudig apparaatje. Daardoor kan de EC, ondanks de minder betrouwbare voorspelling, voor de praktijk bruikbaarder zijn dan het gehalte minerale stikstof.

De stikstofopname door gras uit vergiste mest kon zowel op de korte als de langere termijn vrijwel volledig voorspeld worden met behulp van het gehalte minerale stikstof. Daarmee is de voorspelbaarheid van de stikstofopname voor vergiste drijfmest bijna even goed als voor kunstmest.

De voorspelbaarheid van de stikstofopname uit onvergiste mest was aanzienlijk minder dan voor vergiste mest, zowel op de korte als de langere termijn. Deze voorspelbaarheid was niet te verbeteren door ook gebruik te maken van andere mesteigenschappen.

De nalevering van stikstof uit onvergiste drijfmest kon beter voorspeld worden door het organisch koolstofgehalte of de afbreekbaarheid van de organische stof dan door de C/N-verhouding van de mest.

Voor de praktijk lijkt het niet langer nodig om voor berekening van de stikstofwerking van drijfmest op korte termijn nog onderscheid te maken tussen minerale en organische stikstof. Alleen al het gehalte minerale stikstof geeft voldoende informatie. Onderscheid dient er wel gemaakt te worden tussen werkingscoëfficiënten voor onvergiste en vergiste drijfmest. De Adviesbasis voor bemesting kan op dit punt aangepast worden.

Downloaden rapport
Rapport 359 âVoorspelling van de bemestende waarde (N) van runderdrijfmestâ van Herman de Boer kunt u gratis downloaden.

Contact
Herman de Boer
Tel. 0320 293 445