Provincie Groningen

Opslag van CO2

Afvang, hergebruik en opslag van CO2 (koolstofdioxide) in Noord-Nederland

De toename van CO2 (koolstofdioxide) in de atmosfeer speelt een grote rol in de opwarming van de aarde. Door de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen, kunnen we een bijdrage leveren aan een beter klimaat. Daarom werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Noord-Nederland aan zuiniger omgaan met energie, het duurzaam opwekken van energie én het afvangen en opslaan van CO2. Het Rijk heeft plaatsen aangegeven waar opslag van CO2 mogelijk is. Een aantal daarvan ligt in de provincie Groningen. De energiebedrijven en het Rijk werken de plannen voor Noord-Nederland de komende tijd verder uit. Hier gelden wettelijke procedures voor.

Wat is CO2?

CO2 is een kleurloos en geurloos gas, dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie en kolen. CO2 komt van nature ook al voor in de grond. Bij veel proefboringen wordt CO2 in plaats van aardgas gevonden. De mens maakt het zelf ook; we ademen de CO2 uit die ontstaat bij het verbrandingsproces in ons lichaam. En koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas genoemd, zorgt bijvoorbeeld ook voor de prik in frisdrank.

Wat is CO2-afvang en -opslag?

CO2-afvang en -opslag, wordt vaak omschreven met de afkorting van de Engelse term Carbon Capture and Storage, CCS. Onder CCS valt het hele proces van het afvangen van de CO2 daar waar het wordt geproduceerd, het transporteren van de CO2 naar de opslaglocatie en het opslaan in de aardbodem.
In de komende jaren worden in Noord-Nederland nieuwe energiecentrales gebouwd die circa 7.000 megawatt elektriciteit gaan produceren. Dat is genoeg voor alle huishoudens in Nederland. Voor de productie van al deze stroom zijn nog steeds fossiele brandstoffen nodig. Provinciale Staten van Groningen hebben aangegeven dat de CO2 die daarbij wordt geproduceerd moet worden afgevangen en opgeslagen.