Vogelbescherming Nederland


Nieuws juni 2010

Steenuilen winnen finale Beleef de Lente
Maandag 28 juni 2010

Het filmpje 'Huiselijk geweld' van de steenuilen is door de bezoekers van de website www.beleefdelente.nl tot `Clip van het jaar' verkozen. Duizenden mensen brachten hun stem uit op de steenuil die met doodsangst zijn jongen probeert te bereiken. Op www.beleefdelente.nl van Vogelbescherming Nederland kan iedereen meegenieten met het leven in een vogelnest. Het anderhalve minuut durende filmpje `Huiselijk geweld' is door de bezoekers van de site www.beleefdelente.nl verkozen tot `Clip van het Jaar'. In deze clip, gemaakt door Ingrid Sloot, stormt het mannetje met ware doodsverachting langs de holenduif, die in dezelfde nestkast broedt. In de broedruimte levert hij de muis af bij zijn vrouw. Hij krijgt amper de tijd om op adem te komen en moed te verzamelen om weer -via de duif- naar buiten te gaan. Zijn eega werkt hem namelijk zonder pardon en niet al te zachtzinnig de kast uit.
De `Clip van het Jaar' is verkozen uit de honderden filmpjes die zijn gemaakt van spannende, grappige en droevige momenten in en om de acht nesten die dit jaar werden gevolgd op de website www.beleefdelente.nl. Het filmpje `Hopsasa' waarin de jonge oehoes grappige vliegoefeningen doen werd tweede.
Huiselijk geweld, Hopsasa en andere topfilmpjes uit de `Clip van het Jaarverkiezing' zijn allemaal te bekijken op de website www.vogelbescherming.nl/clipvanhetjaar. Donderdag 1 juli gaan de webcams in de vogelnesten uit, maar alle clips van dit jaar blijven ook na die tijd te zien op de site van Beleef de Lente. Vogelbescherming Nederland plaatste voor het vierde jaar op rij webcams in verschillende vogelnesten, om zo het vogelleven tijdens het broedseizoen van heel dichtbij te kunnen meemaken. De website is een groot succes, dit jaar namen al meer dan één miljoen mensen een kijkje in de nesten.