Gemeente Urk

Oproep gemeente aan overheid: handhaaf starterslening

Het college van de gemeente Urk heeft de minister van VROM en provincie Flevoland opgeroepen zich in te zetten voor het handhaven van de startersleningen. Het college van Urk is verbaasd dat het ministerie juist in een economisch instabiele periode de zeer succesvolle VROM-subsidie voor startersleningen heeft stopgezet. Hiermee worden de bouwsector en de starters op de woningmarkt in de kou gezet.

Het college van Urk is van mening dat in het belang van de bouwsector en de starters op de woningmarkt de subsidieregeling wordt voortgezet. Deze subsidie komt geheel Nederland direct ten goede. Daarnaast ziet het gemeentebestuur van Urk de startersleningen als één van de meest succesvolle maatregelen om de crisis in de bouw te bestrijden.

Â

Het college van Urk heeft een dekking voor continuering van de startersleningen. De ministeries van VROM en Economische Zaken overwegen ruim 1 miljard euro subsidie te steken in het realiseren van een megawindmolenpark bij Urk. Die 1 miljard euro komt ten goede aan een kleine groep ondernemers en zal bovendien door alle belastingbetalers moeten worden opgebracht. Het gemeentebestuur is van mening dat de betreffende ministeries niet kunnen uitleggen waarom er wel subsidie wordt verleend aan 50 ondernemers en niet aan een zeer grote groep (jonge) gezinnen die als starter de woningmarkt op willen gaan. Het betreft overigens leningen die ook weer worden afgelost.

Â

Daarnaast heeft het gemeentebestuur van Urk ook provincie Flevoland opgeroepen middelen te zoeken om de startersregeling voort te zetten. Urk wil dat Flevoland het goede voorbeeld volgt van provincie Limburg die wel middelen beschikbaar stelt om de succesvolle regeling te kunnen continueren.

Â

Gemeente Urk gaat de starterslening ongewijzigd voortzetten. Zolang de rijksoverheid de bouwsector en de starters op de arbeidsmarkt in de kou laat staan, zal Urk het deel van de rijksoverheid voor haar rekening nemen.