Rijksoverheid


Datum 28 juni 2010

motie mevrouw Tan cs over het EPD/LSP

Geachte voorzitter,
Naar aanleiding van uw besluit het debat van 1 juni over het EPD niet te heropenen en over te gaan tot stemmingen over de bij dat debat ingediende moties hecht ik er aan ­ in aanvulling op mijn brief d.d. 14 juni 2010 met kenmerk MEVA/ICT-3008107 - het volgende op te merken met betrekking tot de eventuele uitvoerbaarheid van de motie van mevrouw Tan cs. Zoals ik eerder heb aangegeven is er geen aparte wettelijke basis nodig voor de bouw van het Landelijk Schakelpunt (LSP) en er is ook geen juridische belem- mering voor zorgaanbieders om vrijwillig aan te sluiten op het LSP. De uitwisseling van gegevens en het verkrijgen van toegang tot gegevens via de landelijke infrastructuur voldoet aan de WGBO, de wet BIG en de WBP. Ook is er op dit moment geen sprake van een juridische verplichting om aan te sluiten op de landelijke infrastructuur. Het wetsvoorstel dat thans bij u ter beoordeling voorligt, voorziet in de mogelijkheid om aanbieders te verplichten op het LSP aan te sluiten. Vorenstaande moge duidelijk maken dat met de huidige implementatie van de landelijke infrastructuur niet wordt vooruitgelopen op nog aan te nemen wetgeving.

De Stichting Nictiz is verantwoordelijk voor de bouw en het beheer van het LSP. VWS subsidieert Nictiz voor deze activiteiten op basis van de Kaderwet VWS- subsidies, de verplichtingen zijn opgenomen in de Begrotingswet. Zorgaanbieders die vrijwillig aansluiten op het LSP hebben een privaatrechtelijk contract afgesloten met Nictiz met daarin de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen om aan te kunnen sluiten op het LSP. Nictiz gaat derhalve over de ontwikkeling van en de aansluitingen op het LSP. Omdat tevens voldaan wordt aan alle wettelijke eisen omtrent gegevens-uitwisseling tussen zorgverleners, zoals de toestemming van de patiënt bij raad-pleging en passende technische en organisatorische maatregelen om de persoons-gegevens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige ver-werking, ligt het niet in mijn bevoegheid om zorgaanbieders te verbieden om aan te sluiten op en gegevens uit te wisselen via het LSP.

Ten aanzien van de subsidiëring van Nictiz merk ik voorts op dat uiteraard de algemene beginselen van behoorlijk bestuur aan de orde zijn. Dat betekent dat ik niet van de een op de andere dag, zo ik dat al zou willen, het subsidie aan Nictiz zou kunnen beëindigen.

Ik hecht er aan dit onder uw aandacht te brengen.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink