MKB-Nederland

Mbo Nota: geef bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid

28 juni 2010
Mbo Nota: geef bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid

Er is een omslag nodig om het bedrijfsleven meer medeverantwoordelijkheid te geven in het mbo. Dat staat in de mbo-nota `Prikkelen tot meer en beter' die Loek Hermans vandaag overhandigde aan de staatssecretaris van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Aanscherping van wet- en regelgeving alleen is niet voldoende.

In de nota hebben MKB-Nederland en VNO-NCW de relatie tussen het beroepsonderwijs en bedrijfsleven onderzocht. Uit het rapport blijkt dat de zeggenschap van het bedrijfsleven met de jaren steeds kleiner is geworden. Onderwijsinstellingen hebben aan autonomie gewonnen. De huidige wet- en regelgeving voldoet onvoldoende aan de wensen van het bedrijfsleven en kan op onderdelen beter worden toegepast.

Maar aanpassing van de huidige wet- en regelgeving is niet genoeg. Het beroepsonderwijs moet zich meer bewust worden van het belang van samenwerking met het bedrijfsleven. Om die omslag te bewerkstelligen doen de werkgeversorganisaties in de nota een aantal aanbevelingen. Bestaande uit een oproep richting bedrijfsleven en kenniscentra om ook actief samen te werken met het onderwijs.

De eerdere intentieverklaring (april 2010) tussen de MBO-Raad, COLO, FNV, CNV, MHP, MKB-Nederland en VNO-NCW is een goede stap in de gewenste richting van medeverantwoordelijkheid en medezeggenschap van het georganiseerd bedrijfsleven in het mbo.

Dossier MBO en bedrijfsleven (download hier ook de nota)