Politie Gelderland-Midden

Reactie politie Gelderland Midden op rapport cie. Havermans
Publicatiedatum: 28-6-2010 16:47:48

REGIO - Korpsbeheerder Pauline Krikke en korpschef Pim Miltenburg van politiekorps Gelderland-Midden hebben kennisgenomen van het Aanvullend Onderzoek van de commissie Havermans. De commissie Havermans constateert in het rapport, dat er in 2007 zorgvuldig onderzoek is verricht door de commissie-Cornielje. Behalve over het huisvestingsbeleid van de toenmalige korpsbeheerder en korpsleiding in de jaren negentig, komen de conclusies voor wat betreft de onderwerpen die onderzocht zijn, overeen. De commissie-Havermans constateert tevens dat voortvarend is gehandeld bij het uitvoeren van de aanbevelingen. Met goede resultaten. Korpsbeheerder Pauline Krikke: "Dat de commissie Havermans concludeert dat sinds 2007 grote vorderingen zijn gemaakt bij het politiekorps Gelderland-Midden ervaren wij als een steun in de rug."

De aanbevelingen van de commissie Cornielje zijn destijds integraal overgenomen door het korps. Zo zijn er reorganisaties doorgevoerd en is een aantal afdelingen gecentraliseerd om de kwaliteit en eenduidigheid van beleid te vergroten. Er is veel aandacht voor de cultuur van de organisatie, voor leiderschap en voor transparantie van besluitvorming. Deze verbeteringen worden onverminderd doorgezet.

Pauline Krikke, korpsbeheerder sinds 2001: "Direct nadat de commissie-Cornielje in 2007 haar bevindingen had gepresenteerd, hebben wij hoge prioriteit gegeven aan het uitvoeren van deze aanbevelingen. Met vereende krachten is gewerkt aan het verbeteren van de organisatie. Zo is er nieuw personeelsbeleid opgesteld, een klachtenprocedure voor de medewerkers geĂŻntroduceerd en zijn er vertrouwenpersonen aangesteld. Havermans bevestigt dat het korps er nu veel beter voor staat en dat is ook onze eigen waarneming."

Het aanvullend onderzoek van de commissie Havermans wijst uit dat op het gebied van politiehuisvesting destijds niet professioneel is gehandeld. Pim Miltenburg, korpschef sinds 2010 hierover: "Het rapport spreekt over een situatie van 14 jaar terug. De verantwoordelijken van nu zijn zich heel goed bewust van een verantwoord huisvestingbeleid. Wat ik belangrijk vind, is ons voortdurend bewust te zijn dat politiegeld allereerst bestemd is om de veiligheid van de burgers in onze regio te waarborgen. Geld voor bedrijfsvoering zoals voor huisvesting van de politie moet doelmatig en sober besteed worden."

Korpschef Miltenburg zegt verder: "De commissie Havermans heeft een aantal zaken grondig uitgezocht en helderheid geschapen. Wat mij betreft zou het tijd zijn om een dikke streep onder het verleden te zetten om ons volledig in te zetten voor de veiligheid van de burger."

Het rapport van de commissie Havermans is te dowloaden op www.minbzk.nl

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---