Gemeente Overbetuwe

landschapsbeleid in LOP

Overbetuwe actualiseert landschapsbeleid in LOP

22 juni 2010

Het landschapsontwikkeling (LOP) van Overbetuwe is gereed voor vaststelling door de gemeenteraad.

Het LOP biedt de kaders voor de uitvoering van het gemeentelijk landschapsbeleid en geeft invulling aan de landschappelijke opgaven uit deToekomstvisie+.

De gemeente wil een sterke samenhangende landschappelijke structuur ontwikkelen met een eigen Betuwse identiteit.

Ruimtelijke ingrepen in het landschap zullen worden getoetst aan het LOP. Daarom is het LOP gelijktijdig opgesteld met het nieuwe bestemmingplan voor het buitengebied.

De gemeente wil behoud en versterking van haar landschappelijke identiteit stimuleren. Dat kunnen initiatieven zijn van particulieren, instanties en ook van de gemeente zelf.

Overbetuwe is onderverdeeld in 16 deelgebieden. In het LOP is per deelgebied de specifieke problematiek van landschap in beeld gebracht en vertaald in concrete aanbevelingen en acties. In een uitvoerings- en financieringsprogramma is dat verder uitgewerkt.

Het plan is tot stand gekomen door samenwerking met verschillende overheden en een klankbordgroep. Organisaties en bewoners uit het gebied zijn enthousiast over de opzet, van het plan en de ambitie van de gemeente. Organisaties willen samen met de gemeente het landschapsontwikkeleingsplan tot uitvoering brengen.

Enkele bewoners hebben kanttekeningen geplaatst bij het plan omdat uitvoeringsmaatregelen mogelijk persoonlijke belangen zouden schaden. Door goed overleg met agrariers en/of grondeigenaren over de te nemen maatregelen proberen burgemeester en wethouders de veronderstelde problemen te voorkomen.

Burgemeester leggen het LOP nu ter vaststelling voor aan de gemeenteraad, naar verwachting in september. De financiele consequenties van het plan worden betrokken bij de begrotingsbehandeling voor 2011.