Gemeente Overbetuwe

levensloopgeschikt bouwen

Overbetuwe herziet eisen voor levensloopgeschikt bouwen

22 juni 2010

Burgemeester en wethouders willen voldoende geschikte woningen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Om dat beter mogelijk te maken herziet de gemeente Overbetuwe de criteria voor levensloopgeschikt bouwen.

Nu nog hanteert Overbetuwe het Woonkeur als eis voor nieuwbouw. Omdat in de praktijk ontwikkelaars/bouwers geen kans zien aan alle eisen te voldoen die daarin staan werkt de gemeente aan een nieuw integraal kwaliteitskeurmerk. Daarmee willen burgemeester en wethouders vraag en aanbod beter op elkaar afgestemmen.

Vooruitlopend op het kwaliteitskeurmerk gaat de gemeente alvast werken met aangepaste kwaliteitseisen nadat deze met de belanghebbende organisaties zijn beproken.

Omdat steeds meer woningen levensloopgeschikt moeten zijn willen burgemeester en wethouders een keurmerk ontwikkelen dat in de plaats komt van het huidige Woonkeur. Ontwikkelaars zien in de praktijk geen kans aan alle eisen te voldoen die in het Woonkeur staan.

Veranderende vraag

Er komen steeds meer ouderen waardoor steeds meer woningen op termijn levensloop-bestendig moeten zijn. Bovendien blijkt dat mensen vanaf hun 46 ste levensjaar steeds minder geneigd zijn om te verhuizen. Omdat de meeste mensen in hun eigen woning oud willen worden zal nieuwbouw in ieder geval geschikt moeten zijn voor mensen die gebruik maken van hulpmiddelen als een stok of rollator. Berekend is en dat de vraag naar specifieke rolstoelgeschikte woningen in Overbetuwe in 2020 4% bedraagt van de woningvoorraad, oftewel 800 woningen. Het heeft de voorkeur deze woningen te bouwen in de buurt van zorg- en andere voorzieningen.

Zelfredzaamheid

Geschikte woningen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking dragen bij aan hun zelfredzaamheid. Het verhoogt het wooncomfort en de kwaliteit van leven. De gemeente heeft daar ook belang bij. Geschikt wonen betekent veelal een vermindering van de zorgvraag en minder noodzaak om in een later stadium woningen aan te passen. Daarmee vermindert het beroep op het Wmo budget.

Basisniveau

Niet alle nieuwe woningen hoeven rolstoelgeschikt te zijn of te worden.Eisen aan aan het casco, beukmaat en natte ruimte bieden al een goed basisniveau voor levensloopgeschiktheid, die vervolgens nagenoeg zonder meerkosten kan worden gerealiseerd. Door slim te ontwerpen kan al in een vroeg stadium vrij gemakkelijk rekening worden gehouden met aanpassingen die op termijn noodzakelijk zijn.

Burgemeester en wethouders leggen nu aangepaste kwaliteitseisen vast voor rolstoelgeschikt bouwen en voor levensloopgeschikt bouwen

Programma

Het huidige woningbouwprogramma van de gemeente voorziet in 700 appartementen, overwegend in Elst. Ook in Driel, Heteren, Oosterhout en Zetten zijn appartementen gepland.

Daarnaast is een een beperkt aantal (100) rolstoelgeschikte eengezinswoningen ( alle vertekken gelijkvloers) nodig in de kleine kernen, waar geen appartementen worden gebouwd. Daarover wil de gemeente afspraken maken met de woningbouwcorporaties

Met dit programma, inclusief de bestaande woningvoorraad, wordt ruimschoots voorzien in de behoefte.

Keurmerk

In de loop van het jaar start de gemeente met de ontwikkeling van een integraal kwaliteitskeurmerk Vooruitlopend daarop gaat de gemeente werken met aangepaste kwaliteitseisen, die worden besproken met de belanghebbende organisaties.