Groen!

Geen klimaatschadelijke investeringen met Vlaams belastingsgeld

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 22 juni 2010 in "Klimaat en energie"

Uit het recent uitgebrachte rapport âBankiers op hete kolenâ van de NGO Netwerk Vlaanderen vzw blijkt dat bijna alle grote Belgische banken investeren in âklimaatschadelijke bedrijvenâ. Dit zijn bedrijven die inzetten op klimaatschadelijke activiteiten zoals steenkoolontginning en de bouw van nieuwe steenkoolcentrales, het winnen van olie uit teerzand in Canada of de kaalkap van regenwoud voor de aanplanting van palmolieplantages.

Opvallend is dat ook banken die de voorbije twee jaar overeind werden gehouden met forse injecties van overheidsgeld zwaar investeren in klimaatschadelijke bedrijven en activiteiten. Zo werden KBC en DEXIA gered mede door een kapitaalinjectie van de Vlaamse Regering: 3,5 miljard EUR voor KBC en 500 miljoen EUR voor DEXIA. Zeker naar aanleiding van de grote kapitaalinjectie in KBC stelde Groen! indertijd vragen bij het feit dat de Vlaamse regering nauwelijks garanties had bedongen dat deze bank voortaan meer zou investeren in een regionale en duurzame of ethische economie. Ook N-VA (Geert Bourgeois) pleitte toen in die richting. Nu blijkt dat beide banken veel geld investeren in niet duurzame bedrijfsactiviteiten: 175 miljoen EUR door DEXIA en 111 miljoen EUR door KBC. In deze banken zitten nochtans officiële vertegenwoordigers van de Vlaamse regering.
Filip Watteeuw: 'Het is niet logisch dat klimaatschadelijke investeringen deels betaald worden met Vlaams belastingsgeld, dit gaat volledig in tegen een beleid van duurzame ontwikkeling.'

Hierover ondervraagd in de commissie Algemeen Beleid, antwoordde minister-president Kris Peeters dat hij deze bekommernis deelt en inderdaad wil inzetten op een duurzame economie. De klimaatschadelijke investeringen van KBC en DEXIA zouden echter geen bewust beleid zijn. Dat de Vlaamse Regering onze bezorgdheid om de klimaatschadelijke investeringen onderschrijft, is zeer positief. Het lijkt dan ook maar consequent dat de vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering ervoor zorgen dat het beleid van DEXIA en KBC bijgestuurd wordt. Dit kan perfect door hen via een uitsluitingsbeleid formeel te laten garanderen dat ze in de toekomst dergelijke investeringen niet meer zullen doen. Filip dient hiertoe een met reden omklede motie in in het Vlaams parlement.

Contact: Filip Watteeuw -