Landstede

Fantasierijke wandpanelen prikkelen zintuigen van peuters

De gang van Landstede Kinderopvang Ommen (kinderdagverblijf Kwibus) is opgevrolijkt met acht gestoffeerde, gedecoreerde en beschilderde wandpanelen. Elk wandpaneel is een uniek kunstwerk dat de zintuigen van de kleintjes wil prikkelen. Op 17 juni zijn ze feestelijk onthuld door de oudste kinderen van de kinderopvang en studenten van Landstede in Harderwijk.

Veertig examenstudenten van de niveau 4-opleiding Onderwijsassistent hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de wandpanelen. Ze deden dat onder leiding van kunstenares/Landstede-docent Miek Hodes, technisch onderwijsassistent Klaas Hansma bood technische ondersteuning.

Zintuigen
Het centrale thema dat in elk wandpaneel tot uiting komt, is zintuigen. Hodes vertelt: Alle zintuigen zijn vertaald naar de panelen. Zo staat een mozaïekpaneel bijvoorbeeld voor zien en voelen, een techniekpaneel voor zien en bewegen en een geluidspaneel voor horen en zien.

Vervolgens hebben we materialen verzameld uit containers en magazijnen, zoals spiegels, (naai)machine- en computeronderdelen, verwarmings- en elektriciteitsbuizen, tweedehands speelgoed, fotocameralenzen, oude kralen, tegels, knopen, schelpen, stenen en houten kistjes.

Allemaal materialen die vragen bij kinderen kunnen oproepen en waardoor ze zich ontwikkelen.

Ontroerd
Leidinggevende Fenny Pieper: Tijdens de onthulling vertelden de studenten aan de kinderen wat de panelen betekenen. Zo lijkt een van de panelen op een machine, bevat een ander paneeldeurtjes en kijkkastjes en is er aandacht voor natuur en wetenschap met een caleidoscoop, een draaiend wiel en veel beweging.

Vervolgens mochten de kinderen op ontdekkingstocht en de wandpanelen uitproberen. Pieper: Dat was voor iedereen een leuke ervaring die de middag wat extras gaf. Zeker ook voor de studenten die na al die tijd zagen waarvoor zij het allemaal hadden gedaan.

Miek beaamt: De leerlingen waren erg trots op de eindproducten en diep ontroerd toen ze zagen hoe de peuters er gelijk mee aan de slag gingen.

Voor Pieper is het project geslaagd: De panelen zijn erg mooi. Bovendien is het een prachtig voorbeeld van de verbinding tussen werkveld en onderwijs.

Reggio Emilia
De gekozen invulling sluit aan bij Reggio Emilia, de pedagogische visie waarop de kinderopvang van Landstede is geïnspireerd.

Deze visie gaat ervan uit dat ieder kind competent, krachtig en intelligent is en over wel honderd talen beschikt om met zijn omgeving te communiceren.

Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig en ze benaderen hun wereld met al hun zintuigen en vermogens. Daarom moet de inrichting en indeling van ruimtes uitdagend en stimulerend zijn, op kindhoogte moet er veel te zien en te ontdekken zijn.

Miek Hodes
Het idée om Miek Hodes bij het project te betrekken, ontstond tijdens een studiereis naar Reggio Emilia in Italië, de bakermat van de gelijknamige visie. Pieper: Miek weet namelijk niet alleen veel van kinderen, ze geeft ook les bij Landstede en is zelfstandig kunstenaar.

Bij de invulling van de wandpanelen kwamen ook de waarden van Landstede aan bod: het ontwikkelen van ieders talent, het respect van ieders eigenheid, de ontmoeting met elkaar, de aandacht voor zingevingvragen en een ondeelbare verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de samenleving.