Waterschap Dommel

Beekwater geen zwemwater

Waterschap De Dommel krijgt veel vragen over de waterkwaliteit in beken. De beken in het stroomgebied van Waterschap De Dommel zijn niet geschikt als zwemwater. Met dit warme weer nodigt het water van beken en rivieren uit om er in te gaan zwemmen. Het advies van het waterschap luidt echter: geniet van het water, maar ga alleen zwemmen in de officiële zwemplassen. Er kleven namelijk gezondheidsrisico's aan het in contact komen met het water uit beken en sloten.

Geen zwemwater

Beken als Beerze, Reusel, Dommel, Tongelreep en Zandeij hebben geen functie als zwemwater. Dat neemt echter niet weg dat er toch gezwommen wordt. Het water voldoet echter niet aan de eisen die aan zwemwater gesteld worden. "Als waterbeheerder vinden wij het belangrijk dat we mensen informeren dat er risico's voor de gezondheid zijn," aldus Peter Glas, watergraaf van Waterschap De Dommel. "Met dit warme weer zijn er veel mensen op en rond het water te vinden. Het water ziet er lekker en soms kraakhelder uit. Maar het is niet schoon en we raden het daarom iedereen af om in onze beken te zwemmen." Op de website van Waterschap De Dommel is alle informatie te vinden over veilig en gezond zwemmen in Midden Brabant.

Verontreiniging

Het grootste risico zijn schadelijke bacteriën die afkomstig zijn van rioolwaterzuiveringen die lozen op de beek of van overstorten van het riool die rechtstreeks op de beken uitkomen. Zeker na hevige hoosbuien na een lange droge periode levert het contact met water in de buurt van dergelijke overstorten een verhoogd risico op. Dat kan leiden tot maag- en darmklachten. Ook kan er huidirritatie optreden. Daarnaast kennen verschillende beken ook chemische verontreinigingen. Dit kan een gevolg zijn van de industrie die er nu of in het verleden was, zoals bij de Dommel (zinkindustrie) en de Voorste Stroom (leerlooi-industrie) het geval is. De Beerze en Reusel hebben te maken met hoge concentraties nikkel die er van nature aanwezig is.

Beperkt contact

Dagelijks zijn er veel vissers en kanoërs langs en op de Dommel en andere beken te vinden. Zeker met mooi weer is de beek drukbevaren. Je wordt niet ziek als je enkele spetters water binnenkrijgt, maar veelvuldig contact met het water, waarbij de kans groot is dat je veel water binnen krijgt, is niet gezond. Van enkele soorten vis zoals paling en witvis is bekend dat schadelijke stoffen in het vlees worden opgenomen. Daarom adviseren we om de zelf gevangen vis niet te eten.

Veilig en gezond water

Glas: "Veilig en gezond water is onze zorg. We vragen daar aandacht voor. Dat is ook de reden waarom we op zondag 11 juli samen met de Brabantse waterschappen en Brabantse Milieufederatie de Big Jump organiseren op het E3 strand in Eersel."

Waar wel zwemmen

In Noord-Brabant is voldoende mogelijkheid om veilig te zwemmen. De plaatsen waar dit toegestaan is, voldoet het water aan de normen van zwemwaterkwaliteit. De provincie houdt dit in de gaten. Op de website http:/atlas.brabant.nl/zwemwater is te zien waar in Brabant veilig gezwommen kan worden. Informatie over de waterkwaliteit van de zwemplassen tijdens het zwemseizoen is te verkrijgen bij de zwemwatertelefoon van afdeling Water van provincie Noord-Brabant, 073-6808058 De actuele situatie voor zwemplassen is ook vinden op NOS Teletekst pagina 725.