Talis


Warm welkom op de Hessenberg

Heden en Nijmeegse historie ontmoeten elkaar op nieuwe pleintjes midden in de stad

Met een welkomstfeest voor de nieuwe bewoners van De Hessenberg vierden Talis en bouwbedrijven Heijmans en Hendriks op zaterdag 26 juni de opening van een nieuw stuk stad, midden in het Nijmeegse centrum. Het grootste deel van dit opvallende nieuwbouwproject is intussen opgeleverd.

Ontmoeten op de pleinen

Deze centrale plek in Nijmegen met rijke geschiedenis heeft nu weer toekomst, aansluitend op de bestaande architectuur van de binnenstad. In totaal zijn er 186 woningen en enkele winkelruimten gerealiseerd op De Hessenberg, een binnenstadsterrein tussen het Kronenburgerpark, de Lange Hezelstraat en Plein 1944. Ze zijn verdeeld over 10 woongebouwen. Kenmerkend voor het plan zijn de kleine straatjes en verrassende pleinen tussen de gebouwen, met natuurlijke hoogteverschillen. De pleinen krijgen nog een verdere aankleding, onder meer met een muurgedicht. Later dit jaar levert Talis de laatste twee kleinere woongebouwen voor de verhuur op. Nog slechts 5 appartementen in het duurdere segment zijn nu nog niet verhuurd en direct beschikbaar.

Toen en nu

De bouw betekent een ommekeer in de recente historie van De Hessenberg. Het terrein lag een kleine twintig jaar braak, na het vertrek van de redactie en drukpers van Dagblad De Gelderlander. Diverse eerdere bouwplannen gingen niet door. Het laatste restant van het hoofdkwartier van De Gelderlander, de beroemde Stottergevel, is teruggeplaatst aan de gevel van de nieuwbouw aan de Lange Hezelstraat. Bijzonder is ook het behoud van monumentale funderingsrestanten. Die kwamen tevoorschijn tijdens de bouw. Het betreft de fundamenten van de Regentenkamer in een vleugel van het R.K. Weeshuis uit 1640. Dankzij deze archeologische vondst was het mogelijk de complete oorspronkelijke plattegrond van het weeshuis te reconstrueren.

Vieren

Om het (besloten) welkomstfeest een historisch tintje te geven, gaven de âGebroeders van Limburgâ (naar wie de straten en de pleintjes vernoemd zijn) in een optocht acte de presence. Het feest was een ontmoeting tussen de nieuwe bewoners, omwonenden en enkele ondernemers uit de Lange Hezelstraat. Winkeliers boden fingerfood en alcoholvrije drankjes aan. Veel bewoners gingen in gesprek met de archeoloog die hen de de rijke historie van De Hessenberg liet zien.