Radboud Universiteit Nijmegen


* Intraveneuze voeding: van ...

Intraveneuze voeding: van verlengen naar verbeteren van leven (Promotie)

Datum
maandag 28 juni 2010

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. G.J. Huisman-de Waal

Promotors
De heer prof. dr. T. van Achterberg, de heer prof. dr. J.B.M.J. Jansen

Copromotors
Mevrouw dr. L. Schoonhoven, de heer dr. G.J.A. Wanten

Titel promotie
Home Parenteral Nutrition. From prolonging to improving life

Beschrijving

Totaal parenterale (intraveneuze) voeding (TPV) is een levensreddende behandeling voor patiënten die hun voedingstoestand niet met voeding via de darm op peil kunnen houden (darmfalen). Deze patiënten moeten worden gevoed via een infuuslijn. Sinds het eind van de jaren zeventig wordt TPV ook in de thuissituatie toegepast.

De toediening via de bloedbaan is voor de patiënt een `levenslijn'. Complicaties in deze lijn zijn aanleiding voor ziekenhuisopname, de toegangsweg moet eventueel worden vervangen, en uiteindelijk zijn deze complicaties de voornaamste bedreiging voor het continueren van de behandeling.

Uit onderzoek van Getty Huisman-de Waal blijkt dat patiënten regelmatig lijninfecties en verstopping van bloedvaten (trombose) hebben. Daarnaast komen vaak psychosociale problemen zoals vermoeidheid, depressie, sociale beperkingen en angst voor. Patiënten ervaren daardoor een matige kwaliteit van leven.

Huisman-de Waal concludeert dat toekomstig onderzoek zich moet richten op het verminderen van complicaties van de toegangsweg en dat patiënten meer ondersteuning nodig hebben bij de ervaren psychosociale problematiek.

Biografie
Getty Huisman-de Waal (Winssen, 1978) studeerde gezondheidswetenschappen in Maastricht. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze bij de afdelingen IQ healthcare en Maag-, Darm- en Leverziekten van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituten Institute for Genetic and Metabolic Disease en Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Huisman-de Waal is verpleegkundig expert voor de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en tevens onderzoeker/docent op de afdeling IQ healthcare.

Contactpersoon
Alleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

E-mail
umcstradboud@umcn.nl

Telefoon
(024) 361 89 10