Radboud Universiteit Nijmegen


* Tijd en slaap veranderen ...

Tijd en slaap veranderen communicatie tussen geheugengebieden in de hersenen (Promotie)

Datum
maandag 28 juni 2010

Tijd
13:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. I.L.C. Nieuwenhuis

Promotors
De heer prof. dr. Fernández

Copromotors
De heer dr. O. Jensen

Titel promotie
Memory consolidation. A process of integration converging evidence from MEG, fMRI and behavior

Beschrijving
Elke dag slaat een mens grote hoeveelheden nieuwe informatie op in het geheugen. Slaap en het verstrijken van tijd hebben een effect op de geheugenrepresentaties in de hersenen, dit noemen we geheugenconsolidatie. De hippocampus is essentieel voor recente herinneringen, maar de betrokkenheid van dit gebied neemt af naarmate herinneringen ouder worden.

Ingrid Nieuwenhuis onderzocht hoe de communicatie tussen hersengebieden die betrokken zijn bij geheugen, verandert ten gevolge van tijd en slaap en het effect van deze reorganisatie op geheugenprestaties. Hiervoor gebruikte zij verschillende, elkaar aanvullende hersenscantechnieken (fMRI en MEG) en gedragsexperimenten.

Nieuwenhuis laat zien dat de communicatie tussen de hippocampus en de geheugengebieden in de hersenschors afneemt met consolidatie, terwijl de communicatie tussen de hersenschorsgebieden onderling toeneemt. De gedragsexperimenten laten zien dat consolidatie het ophalen van herinneringen uit het geheugen efficiënter kan maken, en dat slaap direct na het leren zorgt dat informatie minder snel vergeten wordt.

Biografie
Ingrid Nieuwenhuis (Velsen, 1978) studeerde medische biologie en psychologie in Amsterdam (UvA). Ze promoveert bij het UMC St Radboud op bovenstaand onderzoek dat ze verrichtte op het Centre for Cognitive Neuroimaging van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. In juli van dit jaar zal ze haar onderzoek naar slaap en geheugen voortzetten als postdoctoraal onderzoeker aan de universteit van Berkeley (VS).

Contactpersoon
Alleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

E-mail
umcstradboud@umcn.nl

Telefoon
(024) 361 89 10