Raad van State


maandag 28 juni 2010
Zitting over de vrijstelling die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zeeburg van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor een restaurant met terras aan de Zeeburgerdijk. Het stadsdeel heeft de vrijstelling verleend, omdat het bestemmingsplan geen horeca toestaat in het pand. Een aantal omwonenden is het niet eens met het besluit van het stadsdeel en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde in december 2009 dat het stadsdeel gebruik had gemaakt van een verkeerde bevoegdheid om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen. Ook had het stadsdeel rekening moeten houden met de belangen van de omwonenden. Daarom verklaarde de rechtbank het beroep van de omwonenden gegrond. Tegen die uitspraak komen het bedrijf dat eigenaar is van het restaurant, het stadsdeel en de chef-kok van het restaurant in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het stadsdeel wél op de juiste wijze vrijstelling heeft verleend van het plan. Ook vinden ze dat er voldoende rekening is gehouden met de omwonenden.(zaaknummer 200910120/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Binnenstad' van de gemeente Tiel. In het plan worden regels gegeven over hoe omgegaan moet worden met archeologisch waardevolle gebieden in de binnenstad. Zo is er bepaald dat er geen archeologisch onderzoek hoeft te worden gedaan als er minder dan 100 m² wordt gebouwd. De Oudheidkamer voor Tiel en omstreken en de vereniging Waardevol Tiel zijn het niet eens met deze regel en daarom komen zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is deze regeling veel te ruim. Ook een inwoner uit Tiel verzet zich tegen de goedkeuring van het plan. Hij is het niet eens met de bestemming voor zijn viswinkel aan de Markt. (zaaknummer 200905155/1)
Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft opgelegd aan een garnalenvisbedrijf uit Zoutkamp. Het bedrijf heeft een vergunning op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren om gezuiverd afvalwater te lozen op het Hunsingokanaal. Volgens het waterschap voldoet het bedrijf echter niet aan de lozingsnormen die in de vergunning zijn opgenomen. Het gaat vooral om overschrijding van de fosfaatnorm die zou leiden tot vissterfte. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom van in totaal EUR 50.000. Volgens hem is het besluit niet zorgvuldig genomen. Er zou geen rekening zijn gehouden met de inspanningen van het bedrijf om de waterzuiveringsinstallatie te verbeteren. Daarom komt het bedrijf tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 201004641/2 die vandaag om 12.30 uur op zitting wordt behandeld. (zaaknummer 200909740/1)

12.30 uur

Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft opgelegd aan een garnalenvisbedrijf uit Zoutkamp. Het bedrijf heeft een vergunning op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren om gezuiverd afvalwater te lozen op het Hunsingokanaal. Volgens het waterschap voldoet het bedrijf echter niet aan de lozingsnormen die in de vergunning zijn opgenomen. Het gaat vooral om overschrijding van de fosfaatnorm die zou leiden tot vissterfte. Omdat het bedrijf nog niet aan de lozingsnorm kan voldoen, heeft het waterschap een nieuwe dwangsom van maximaal EUR 150.000 opgelegd. Ook heeft het waterschap een besluit genomen om de eerdere dwangsom van EUR 50.000 in te vorderen. Tegen zowel de nieuwe dwangsom als het invorderingsbesluit is het bedrijf in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf is de tweede dwangsom te hoog en had het waterschap een lagere dwangsom moeten opleggen. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt het de Raad van State de dwangsom en het invorderingsbesluit te schorsen. Zie ook de zaak met zaaknummer 200909740/1 die de Raad van State om 12.00 uur op zitting heeft behandeld. (zaaknummer 201004641/2)

13.30 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep van Omya GmbH Werk Emden (D) niet-ontvankelijk is verklaard. Het Duitse bedrijf had beroep ingesteld tegen het tracébesluit Eemshaven-Noordzee dat de verruiming van de vaargeul van de hoofdvaarweg Eemshaven mogelijk maakt. In de uitspraak heeft de Raad van State het beroep van het bedrijf 'kennelijk' niet-ontvankelijk verklaard, omdat het beroepschrift niet binnen de beroepstermijn is ontvangen. Volgens het bedrijf is het beroepschrift wél op tijd verzonden, omdat hij het per e-mail heeft verstuurd. Daarom komt hij tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State hem terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 201000106/11)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Het Bildt heeft verleend voor de bouw van verpleeghuis 'De Beuckelaer' met aanleunwoningen aan de Cingel in Sint Annaparochie. Een aantal omwonenden, een nabijgelegen supermarkt en de stichting Zorggroep Noorderbreedt en de stichting Wonen Noordwest Friesland zijn het niet eens met de bouwvergunning en hebben tegen de bouwvergunning hoger beroep ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat geen aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd vanwege de verkeerssituatie en de geluidsbelasting in de omgeving. Ook zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd en zou het bouwplan niet voldoen aan de 'redelijke eisen van welstand'. De rechtbank in Leeuwarden heeft in een uitspraak van oktober 2009 het beroep van de stichtingen niet-ontvankelijk verklaard en heeft de omwonenden en de supermarkt in het gelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank waren zij niet in de gelegenheid gesteld hun bezwaren toe te lichten in een eerdere fase van de procedure. Toch heeft de rechtbank aanleiding gezien de 'rechtsgevolgen van het besluit in stand te laten'. Tegen die uitspraak komen de omwonenden, de stichtingen en de supermarkt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft zich op 24 oktober 2007 in een uitspraak met zaaknummer 200703150/1 al eerder uitgesproken over de bouwvergunning voor het verpleeghuis. (zaaknummer 200908821/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.