Ingezonden persbericht


Rotterdam, 28 juni 2010

Tractoren Parade op weg naar Den Haag
In het zonnetje reist het theaterfestival verder richting zee

Een koude start en een tropisch einde, Parade Rotterdam heeft dit jaar bijna 30.000 bezoekers verwelkomd in het Museumpark. Vandaag worden alle tenten in Rotterdam afgebroken en vanaf vrijdag staat de Parade tien dagen in het Westbroekpark in Den Haag. Het rondreizend festival en de op- en afbouw is live te volgen via www.deparade.nl.

Klassieke concerten, moderne dans en theater
In Den Haag spelen maar liefst vijftien nieuwe voorstellingen. Het Residentie Orkest speelt 'Voetnoot', onder regie van Paul Koek, de Vogelfabriek van Sanne Vogel beleeft haar première van 'Irritant' ook met Egbert-Jan Weeber en Nadja Hüpscher en Zap staat voor de vijfde keer op de Parade, ditmaal met 'Zap Zap - The Best Of'. Rob en Emiel keren na een jaar van afwezigheid terug met 'Wat een bak', net als Mondo Leone met 'Nominatie 1'. Ook de Ponies zijn terug van weggeweest en spelen 'Ponies Pink', Hausmagger doet dat met 'Een doekje voor het bloeden graag'. Wilfried de Jong en Nico Dijkshoorn zijn samen te zien in 'Altijd vanuit je knieën, krokante zwezerik!' en de Gemeenschap brengt Bill van Dijk, Hans Zilver en Reineke Jonker bij elkaar in 'Jij & Ik'. Naninelinning.nl paste haar voorstelling 'Dolby' aan voor de Parade net zoals aniek boon & hendrik aerts cie/abhac dat deden met 'Jamai Vu'. Jan Barta met staat met 'Wacht Even!' in de Cinerama en Hans Zimmerman presenteert 'Goochelcabaret uit Duitsland' in één van de kleinste tentjes op de Parade, de nieuwe Castello. Nog kleiner is de woonwagen van 'Ga ALLen hiER zIEn WoOrd & voNdST' oftewel Gallerie Wonst.

Meegereisd uit Rotterdam
Al twintig jaar reizen ze met de Parade mee van stad naar stad: De Levende Jukebox. Ook De Stijle, Want... is er al vanaf het begin bij en speelt in Den Haag 'Subtropicana', welke gemiddeld 1 minuut en 47 seconden duurt. Uit Rotterdam komen meer dan twintig voorstellingen mee; 'Mijn leven als Theo Nijland' door Theo Nijland, en Egon Kracht en the Troupe met 'Hauser Orkater Tribuut'. Rotterdammers John Buijsman en Rogier Phillipoom spelen 'Hark & Sleg' en Art-Jan de Vries staat in de Brandtoren met 'Messias'. Ook geen onbekenden op de Parade: Carver Special Edition met 'Schoftendiner' en Orkater met 'Ik beloof dat ik onvoorzichtig zal zijn'. Ook in Den Haag staan 'God in Frankrijk' een stuk van Nathan Vecht met Raymonde de Kuyper, Paul R. Kooij en Gerindo Kartadinata en 'Haarpijn' door Mylou Frencken en Christine van Stralen. Verder speelt 'A Melody to Ecstasy' van Elise Lorraine en 'Brain Wash' van stichting Nieuwe Helden. In Den Haag zijn ook reprises van vorig jaar te zien; 'Absolutely Doomed' van GG Productions en 'Deseo' van anoukvandijk dc. Likeminds stond al in het theater met hun voorstellingen 'Supermannen hadden plannen', 'Doorbraak' en 'Kiproulette' net als East 74 met 'The Freak - Celluloid Fever 2'. Studio La Meul en Kosmopolis Rotterdam brengen 'Peptide' en Arthur Mulder presenteert een speciaal programma in Café IK. In het Lightbuilding wordt om en om gespeeld door Michael Helmerhorst met 'Rear Window' en Leonard en Jeroen die een greep uit hun filmisch oeuvre laten zien. Naast de theaterprogrammering is er iedere avond gratis live muziek in de Orangerie en Café Correct. In Den Haag staan Anne Soldaat, Coparck, Steye, Christiaan Hof, Philip Kroonenberg en nog veertien andere muzikanten op de planken. Alle voorstellingen variëren van drie tot veertig minuten en spelen meerdere keren per dag. Ook wordt er in de weekenden een aantal voorstellingen en muziekoptredens toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden.

KinderParade
Iedere dag is er een uitgebreide KinderParade met onder andere de voorstellingen 'Herman en Art spelen ... Lanseloet' door The Young Ones, 'Sjeekspier' van Finn & Louis, 'Allemaal sprookjes' door JTS Rabarber, 'Bello en het beest' van de Glazen Kin en 'Perfecte punten' van Tessellated. Het Ensemble Residentie Orkest speelt 'Muzikanten zijn net mensen', Madame Baba danst haar 'Egyptische droom' en René Groothof speelt met zijn dochter Marie 'Beer is los'. Ook kunnen kinderen meezingen op het podium met de band de Lollies, films kijken van Cinekid en naar hartenlust knutselen in Villa Lila.

Opening Den Haag
18.00 uur Parade open
19.00 - 19.30 uur Ontvangst in Café Correct
19.30 - 20.15 uur Opening met kort optreden van onder andere Residentie Orkest en toespraken van
* Nicole van Vessum, artistiek directeur van de Parade
* Paul Koek, musicus en regisseur
20.30 uur Openingsvoorstelling 'Voetnoot' met solisten van het Residentie Orkest en regie van Paul Koek.

Het Flying Festival, onderdeel van de Parade, rijdt donderdagmiddag 1 juli door de straten met de Grote Levende Loterij Show van Hendrick-Jan de Stuntman, DJ Suna achter het mobiele orgel, kleurrijke snoepmeisjes en eten en drinken. Er zijn korte optredens in het centrum van Den Haag en in de Keizerstraat in Scheveningen. U bent van harte uitgenodigd op de opening en voor de openingsvoorstelling. U kunt zich aanmelden via paul@mobilearts.nl. Gaat u graag mee met het Flying Festival, dan kunt u dat ook aangeven via paul@mobilearts.nl.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Parade zet de Boulevard of Broken Dreams, de voorloper van het festival, op 5 juli een 80 meter lange tafel in zee op het strand van Scheveningen. Aan deze tafel wordt een lunch geserveerd, weer of geen weer. Kaarten kunnen op de Parade gekocht worden.

Wil je ook met me naar de Parade als ik hiv-positief ben? Nieuw dit jaar is de samenwerking tussen de Parade en het AIDS Fonds. Deze zomer testen acteurs Egbert-Jan Weeber en Hanna Verboom, die ook op de Parade spelen, de reacties van Parade-bezoekers. De twee acteurs hebben zich in diverse poses op bordkarton laten fotograferen en zo kan het publiek drinkend uit hetzelfde glas, armpje drukkend of zoenend met ze op de foto gaan. Deze foto gaat als aandenken mee naar huis met daarop de slogan: 'Zou je nog met me naar de Parade gaan, als ik hiv-positief zou zijn?'. Middels deze samenwerking kan de Parade een podium bieden aan maatschappelijk relevante onderwerpen en bezoekers bewust maken van de stigmatisering van mensen met hiv in Nederland.

Tournee Parade 2010
17 juni - 27 juni Rotterdam, Museumpark
2 juli - 11 juli Den Haag, Westbroekpark 16 juli - 1 augustus Utrecht, Moreelsepark
6 - 22 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark


---