Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

28-06-2010

Leo van Wissen nieuwe directeur NIDI-KNAW

Per 1 november wordt prof. dr. Leo van Wissen directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (NIDI-KNAW). In deze hoedanigheid volgt hij prof. dr. ir. Frans Willekens op.

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft demograaf prof. dr. Leo van Wissen benoemd tot directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut in Den Haag. Leo van Wissen start op 1 november van dit jaar in zijn nieuwe functie. Op dit moment is hij hoogleraar economische demografie aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en vice-decaan van die faculteit. Leo van Wissen studeerde sociale geografie aan de Vrije Universiteit, en promoveerde op een ruimtelijk demografisch simulatiemodel aan de faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie van dezelfde universiteit. Zijn wetenschappelijke aandachtsgebieden zijn analytische demografie, population geography en migratie. In de periode 1991-2004 was Leo van Wissen ook al werkzaam bij NIDI-KNAW, onder meer als lid van het managementteam.

Leo van Wissen

Frans Willekens, sinds 2003 directeur van het NIDI, blijft tot zijn pensionering als onderzoeker aan het NIDI verbonden.

Over het NIDI
Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW) verricht onderzoek naar bevolkingsvraagstukken, met de nadruk op maatschappelijk relevante ontwikkelingen en problemen. Met zijn onderzoek draagt het instituut bij aan de beschrijving, analyse, verklaring en voorspelling van demografische trends in verleden, heden en toekomst. Kenmerkend voor het NIDI-onderzoek is de interdisciplinaire aanpak en internationale oriëntatie.

Over de KNAW
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappenis het forum, het geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Bovendien is zij verantwoordelijk voor negentien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De KNAW geldt daarmee als de autoriteit voor en van de Nederlandse wetenschap.



Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen