Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: Breng uw auto ook in vakantiestemming

Den Haag, 28 juni 2010

De ANWB adviseert leden om de auto voor de vakantie goed te laten controleren. Een auto wordt tijdens de vakantiereis zwaar belast. Pech tijdens de vakantie neemt tijd in beslag, is heel vervelend en kan een grote aanslag zijn op het vakantiebudget. Goed opletten onderweg kan ook storingen voorkomen.

Let op de temperatuurmeter. Loopt de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet de airco uit en zet verwarming en blower vol aan, dan kan de motor z'n overtollige warmte kwijt. Loopt de auto nu ng warm? Dan stoppen en laten afkoelen.

Rijden in de bergen vergt een aparte techniek. Vergeet het nieuwe rijden in de bergen en laat de motor lekker toeren maken. Omlaag rijdt de vakantieganger in dezelfde versnelling als omhoog. Dus is de weggebruiker op een bergweg in de tweede versnelling omhoog gekomen, dan ook in de tweede versnelling weer naar beneden. De auto remt zo op de motor en dat spaart de remmen.

Algemene tips:
â- Rij ook voor de zomer al geregeld met de airco aan. Dan houdt u rubbers en afdichtingen in goede staat
â- Controleer uw banden op profiel, beschadiging en spanning. Goede bandenspaning bespaart tot 5% brandstof.
â- Neem altijd een reservewiel mee voor auto én caravan. â- Neem een reservesleutel mee op vakantie.
â- Controleer de vloeistoffen van de auto: olie, koelvloeistof (alleen checken als de motor koud is) en ruitensproeiervloeistof. â- Loop geregeld de verlichting na van de auto en caravan. â- Bereid de reis voor: denk om wegenvignetten, route- en wegenkaarten.
â- Zorg voor wat gereedschap zodat u kleine mankementen zelf kunt verhelpen: een sleutel voor de wielbouten, een krik en ander gereed.

Tips voor de caravan en vouwwagen

â- Bekijk of de handrembreekkabel in goede staat is. Als de rafels van de staalkabel erbij hangen, laatdeze dan vervangen.

â- Laat de stekkerverbinding tussen auto en caravan nakijken. Schone aansluitingen zijn het beste voor storingsvrije werking. Spuit de stekker met een spray in om geoxideerde contacten te reinigen.

Denk ook aan veiligheidshesjes voor alle inzittenden, een verbanddoos, een gevarendriehoek, reservelampjes en een brandblusser.

Meer informatie:
http://www.anwb.nl/auto/kiezen-en-kopen/aankoopkeuring,/vakantiecheck.html