NOC*NSF


Arnhem, 28 juni 2010

NOC*NSF start 16e proeftuin

Stichting Sportkern Vrijenbroek.nl is toegetreden tot het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden van NOC*NSF. Dit is zondag 27 juni bekendgemaakt tijdens de finish van de estafetteloop Vaals-Venlo.

Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden
Om meer Nederlanders blijvend in beweging te brengen wil de georganiseerde sport haar bakens verzetten en met nieuw, verfrissend aanbod komen. Daarom is het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden opgezet. In de Proeftuinen wordt uitgetest welk aangepast sportaanbod perspectief biedt om mensen aan het sporten te krijgen en te houden. Er zijn inmiddels 15 proeftuinen verspreid over heel Nederland met meer dan 100 betrokken sportverenigingen en 17 sportbonden. Sportkern Vrijenbroek.nl is de 16e proeftuin. Het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden wordt gefinancierd met subsidie van het ministerie van VWS en uitgevoerd door NOC*NSF.

Successen
Er zijn in de verschillenden proeftuinen al successen geboekt. Zo verwacht de proeftuin in Rotterdam dit jaar haar twintigste schoolsportvereniging te openen, waardoor sport voor kinderen in achterstandswijken toegankelijker wordt. De proeftuin Sportdorp in de provincie Groningen biedt in vier dorpskernen een sportplek waar iedere inwoner een leven lang bij sport betrokken blijft; als actieve sporter of als vrijwilliger in de sport. De activiteiten van de proeftuinen zijn niet onopgemerkt gebleven. Gemeenten, scholen, kinderopvangcentra en andere organisaties ervaren door deze activiteiten de toegevoegde waarde van de sport voor de samenleving. Dit heeft ertoe geleid dat deze instellingen en de proeftuinen steeds intensiever met elkaar gaan samenwerken.

Sportkern Vrijenbroek.nl 16e proeftuin
Sportkern Vrijenbroek.nl is een samenwerkingsverband tussen de Tegelse Hockey Club en atletiekvereniging Scopias in Venlo. De sportkern wil via sport een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, een gezonde leefstijl en sociale binding. Ze werkt daarom nauw samen met het onderwijs, de gemeente, de kinderopvang, het jeugdwerk, de GGD, de buitenschoolse opvang, ouderenorganisaties, de Taskforce 55+ en een aantal sportbonden. Sportkern Vrijenbroek.nl wil haar bestaande sportaanbod verder uitbreiden met nieuwe initiatieven. Zo biedt de proeftuin hardloopactiviteiten met extra services voor loopsporters, onder andere door sms-berichten te sturen op het gebied van loopschema's en -trainingen. Sportkern Vrijenbroek.nl wil ook via internet diensten aanbieden. Mensen kunnen elkaar in de sportieve omgeving maar ook in het digitale sportgemeenschapshuis ontmoeten en terecht voor ondersteuning op maat. Bijvoorbeeld voor een test, screening, voorlichting of medisch advies. Ouderen worden bediend met lifestyle-arrangementen. Deze arrangementen bestaan altijd uit een combinatie van sporten of bewegen en andere sociale, educatieve of recreatieve activiteiten. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar het opzetten van een flexibele bridgevereniging.
-----------------------