Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Lelystad, 22 juni 2010

Bataviawerf viert 25 jaar bewogen bestaan
Opening fototentoonstelling '25 jaar Bataviawerf in beeld'

LELYSTAD - In 1985 start scheepsbouwmeester Willem Vos in Lelystad een gedurfd en voor onmogelijk gehouden experiment: de reconstructie van het VOC-schip de Batavia, op authentieke wijze zonder enige concessie aan bouwwijze en materiaal. De bezieling van een handjevol pioniers krijgt letterlijk gestalte en oogst, ook als werkintegratieproject, gaandeweg steeds meer bewondering van buitenaf. In april 1995 doopt Koningin Beatrix het schip en is de tewaterzetting een feit. Nu, in 2010, bestaat de Bataviawerf 25 jaar. Op maandag 28 juni a.s. wordt dit jubileum omlijst met de feestelijke opening van de unieke fototentoonstelling '25 jaar Bataviawerf in beeld'.

De Bataviawerf kent al 25 jaar lang een bewogen bestaan, met beperkte middelen en soms fikse tegenslagen, maar vooral met vele hoogtepunten en bijzondere resultaten. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben de reconstructies van de Batavia en het admiraliteitsschip 'De 7 Provinciën' in aanbouw al, tot in het diepste ruim, gezien en zo de Gouden Eeuw en de "VOC-mentaliteit" herbeleefd. De werf is uitgegroeid tot een ambachtelijk kenniscentrum en heeft als werkervaringsproject vele honderden (jonge) langdurig werklozen op weg geholpen naar een betaalde baan, opleiding of eigen bedrijf. In al die jaren zijn er ook duizenden foto's gemaakt. Een selectie hiervan is gebundeld tot een fascinerend tijdsdocument in de nieuwe fototentoonstelling '25 jaar Bataviawerf in beeld'.

Grote uitdagingen voor de boeg
De Bataviawerf bouwt momenteel aan De 7 Provinciën. Voor de nabije toekomst staat de inrichting en het groot onderhoud van de Batavia op stapel. Grote projecten die als vanouds zowel cultureel als sociaal weer een belangrijke bijdrage zullen leveren. Meer info en bezoek: www.bataviawerf.nl.

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk; officieel aangemerkt als 'Goede Doelen Organisatie'.