Ingezonden persbericht


Nederlanders zijn klusrijk volk

Cliché bevestigd: mannen verbouwen, vrouwen tuinieren

Emmeloord, 28 juni 2010 - Nederlanders zijn een klusrijk volk: ruim 88 procent van de Nederlanders klust in en om het huis. Dat blijkt uit onderzoek van Marktplaats onder 1.000 respondenten. Op de handelssite worden ruim 125.000 Diensten en Vakmensen aangeboden; reden voor Marktplaats om het klusgedrag van haar bezoekers grondig te onderzoeken.

Bijna de helft klust meer dan vijf uur per maand in en om het huis. Van de thuisklussers zijn de mannen ruim in de meerderheid. 85 procent is man, slechts 15 procent van de vrouwen pakt doorgaans de klussen in huis aan. De meeste klussers zijn tussen de 41 en 50 jaar (27%).

Van vader op zoon
Ruim de helft van de Nederlanders (58%) heeft het klussen van huis uit geleerd. In de meeste gevallen wordt kluskennis van vader op zoon doorgegeven: de helft heeft het klussen ooit van vader geleerd. 4 procent heeft het klustalent aan moeder te danken, de rest ging liever bij andere mensen te rade, zoals broers, zussen, ooms en tantes.

Mannen houden van verbouwen; vrouwen van tuinieren Het onderzoek bevestigt het cliché: met 28 procent staat tuinieren bovenaan de ranglijst van favoriete klussen onder de dames. Mannen pakken het liever wat grondiger aan en storten zich het liefst op verbouwingen in en aan het huis. (18,5%).

Liever zelf geen wand stucen
Sommige klussen laten Nederlanders het liefst aan iemand anders over. 64 procent van de respondenten heeft dan ook wel eens een klusjesman ingehuurd. De top 3 van klussen waar we ons liever niet zelf aan wagen:


1. Wanden stucen (29%)

2. Dakkapel plaatsen (26%)

3. Glaszetten (26%)

Win een klus
Vandaag hervat Marktplaats een kluswinactie om de aandacht te vestigen op het aanbod van Diensten en Vakmensen. "We geven vanaf vandaag tien dagen lang dagelijks een klus weg ter waarde van 450 euro", vertelt Sophie van Rooij, Manager Diensten en Vakmensen van Marktplaats. "Bezoekers van onze site kunnen zelf een klus naar keuze uitkiezen; van tegelwerk in de badkamer of hovenierswerk in de tuin tot het plaatsen van ramen en kozijnen of het schilderen van een slaapkamer. Uit het grote aanbod en op basis van beoordelingen van andere bezoekers kunnen ze altijd de juiste persoon in de buurt voor een klus vinden."

Over Marktplaats.nl
Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 255.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto's en diensten. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.




Ingezonden persbericht