Gemeente Alkmaar

Evaluatie Buurtgericht Samenwerken: aanpak werpt vruchten af

In alle acht wijken van Alkmaar zijn wijkteams actief om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken en buurten te verbeteren: het Buurtgericht Samenwerken. Onlangs zijn de acties van deze wijkteams - op basis van het werkplan 'Schoon, Heel, Veilig en Sociaal 2009' - geëvalueerd. Hieruit blijkt dat een groot aantal probleemsituaties is opgelost, waaronder vandalisme rond scholen. Over situaties die nog wel problemen opleveren, zoals bij burenruzies, worden in 2010 nadere afspraken voor vervolgacties gemaakt.

De wijkteams zijn goed geïnformeerd over wat er speelt in de wijken op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. In de wijkteams werken onder meer gemeente, bewoners, woningbouwcorporaties en welzijnorganisaties samen. De teams hebben de afgelopen jaren een succesvolle manier van werken ontwikkeld om situaties aan te pakken die door bewoners als overlast of probleem worden ervaren.

Hangjongeren

Door de samenwerking en de uitwisseling van informatie hebben de wijkteams de jeugd goed in beeld die in de openbare buitenruimte verblijven, de zogenaamde hangjongeren. Dit betreft maar een klein deel van de Alkmaarse jeugd en lang niet alle hangjongeren zorgen voor problemen. Wanneer dit wel het geval is, kan het wijkteam samen met bewoners en partners snel en efficiënt optreden, omdat meestal al bekend is om wie het gaat. Zoals bijvoorbeeld in Schermereiland. Vanuit het buurtgericht samenwerken is er een jaar geleden een contract met de hangjongeren afgesloten, met handtekeningen en al. In dit contract beloven zij geen overlast/vernielingen meer te veroorzaken in ruil voor bijvoorbeeld activiteiten in de huiskamer of een voorziening bij hun ontmoetingsplek. Dit heeft gewerkt. Er is bijna geen overlast meer.

Vandalisme scholen

De afgelopen jaren hebben de wijkteams samen met de scholen en de gebouwenbeheerders flink ingezet op het voorkomen van schade aan schoolgebouwen door vandalisme. Dit probleem speelde met name in de wijken Alkmaar-Zuid, Overdie, Alkmaar-West en Huiswaard. Dankzij de inzet van de wijkteams is de schade aan schoolgebouwen in deze wijken enorm afgenomen. In 2007 bedroeg de totale schade nog ¤ 163.615 en in 2009 nog maar ¤ 72.486.

Inzet Stadstoezicht

De inzet van de inspecteurs Stadstoezicht wordt voor een deel bepaald door de signalen van bewoners die bij de wijkteams binnen komen. De wijkteams hebben een korte lijn met Stadstoezicht. Hierdoor kan gericht worden ingezet op bijvoorbeeld het dumpen van afval, het los laten lopen van honden en overlast van jeugd. Door de inzet van Stadstoezicht zijn de meldingen van deze zogenaamde 'kleine ergernissen' sterk verminderd.

Burenruzies

Bij de wijkmeester, woonconsulent en wijkagent komen regelmatig meldingen binnen van bewoners die ruzie hebben met hun buren. Zij komen hier zelf niet meer uit. Soms wordt de wijkagent hiervoor ingeschakeld, soms de woonconsulent of de wijkmeester. Om bewoners die ruzie hebben met hun buren op eenduidige wijze te kunnen helpen, zijn de wijkteams onlangs gestart met 'Buurtbemiddeling'.




Gemeente Alkmaar