Ingezonden persbericht


Persbericht

Emmeloord, 28 juni 2010

Groenvoorziener Donker automatiseert met Metacom

Donker uit Sneek, één van de grootste groenvoorzieners van ons land, heeft besloten het bedrijfsinformatiesysteem Metacom van VanMeijel te implementeren. Het bedrijf, dat de afgelopen jaren een flinke groei doormaakte, had behoefte aan een gebruiksvriendelijke en uniforme IT-oplossing voor alle vestigingen en medewerkers. De keuze voor Metacom werd vooral ingegeven door de behoefte aan een geïntegreerde projectadministratie en gebruikersvriendelijke software. Beide spelen een belangrijke rol bij de procesverbetering waar Donker al enige tijd mee bezig is. Dat Metacom door meerdere groenvoorzieners wordt gebruikt en VanMeijel bereid is om in toepassingen voor de groensector te investeren, waren ook belangrijke pluspunten.

Donker is met ruim 500 vaste medewerkers één van de grootste groenvoorzieners in ons land. Het bedrijf houdt zich bezig met ontwerp, aanleg en onderhoud van (dak)tuinen, speelplekken, begraafplaatsen en interieurbeplantingen veelal vanuit duurzame invalshoek. Daarnaast zijn er onder de namen EverGreen Care, Natuurlijk Spelen en multifunctionele dak- en gevelbegroening enkele eigen groenconcepten ontwikkeld. Het hoofdkantoor van Donker is gevestigd in Sneek. Daarnaast heeft het bedrijf twaalf vestigingen in Nederland. De laatste in Roermond werd ruim anderhalf jaar geleden geopend.

"We hebben vanaf de oprichting in 1961 een gestage en soms onstuimige groei doorgemaakt", zegt directeur Anja Kanters. "We waren opnieuw op het punt beland, dat we het interne automatiseringsproces wilden optimaliseren. We maken nu gebruik van verschillende systemen en dat kan efficiënter. Ook het samenstellen van rapportages is een tijdrovend proces. We beheren de projecten in een branchespecifiek pakket voor projectadministratie en eind van de maand zetten we de totaalgegevens over naar het financiële pakket. Dat betekent dat we niet voortdurend de beschikking hebben over actuele cijfers. We zien bovendien dat steeds meer medewerkers met IT te maken krijgen, waardoor we hogere eisen moeten stellen aan de gebruiksvriendelijkheid. In de praktijk hebben we ervaren, dat we problemen kregen met de beschikbare bandbreedte en ook het IT-beheer wordt met meerdere applicaties en twaalf vestigingen behoorlijk complex. Als voornaamste eisen voor het nieuwe systeem hebben we daarom drie ker nwoorden gedefinieerd: beheersbaarheid, uniformiteit en gebruiksvriendelijkheid."

Dat Donker uiteindelijk bij VanMeijel uitkwam was niet echt verbazend. De werkprocessen in de groenvoorziening lijken op die in de grond-, weg- en waterbouw, waar Metacom veel gebruikt wordt. Ook groenvoorzieners ontwerpen hun projecten met CAD-systemen, gebruiken RAW-bestekken en werken met een vergelijkbare calculatiemethodiek. De grote verschillen zijn, dat groenvoorzieners met levend materiaal werken, dat je niet op voorraad houdt, en de grotere afhankelijkheid van de seizoenen en het weer waardoor het plannen soms erg dynamisch is.

"Voor ons is de geïntegreerde projectadministratie veruit het belangrijkst", licht controller Harmen Numan toe. "We kunnen de gegevens nu bij de bron invoeren en verderop in het proces hergebruiken. Integratie heeft ook als voordeel dat we de projecten vanaf nu realtime kunnen volgen. Met Multiview kunnen we rapportages op maat maken. Uniforme werkprocessen in alle vestigingen en een eenvoudige consolidatie van de financiële gegevens zijn voor ons andere belangrijke winstpunten."

"We hebben ambitieuze doelen", concludeert Kanters. "We verwachten dat de implementatie een behoorlijke operatie wordt. We bemoeien ons er als directie en MT persoonlijk mee, om te laten zien hoe belangrijk het traject met Metacom voor de toekomst van Donker is. We beginnen met de inrichting van het calculatietraject, de projectbewaking en de financieel-administratieve modules, waarna Metacom verder uitgerold wordt." Donker implementeert bijvoorbeeld ook de modules voor relatiebeheer, offertebeheer, materieel en document management. Kanters denkt ook al aan vervolgstappen: "Het versturen van de dagrapporten via PDA of het openstellen van webportals om RAW-bestekken en tekeningen te delen met opdrachtgevers en toeleveranciers. Uiteindelijk streven we naar efficiënte werkprocessen in de groenbranche."


---




Ingezonden persbericht