Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Reactie PvdA Noord-Holland op Kaderbrief 2010:
"Bezuinigingen moeten minder schadelijk voor samenleving"

De PvdA heeft bij het debat over de Kaderbrief 2011 in Provinciale Staten van Noord-Holland bepleit om de bezuinigingen zo aan te passen dat ze zo min mogelijk schade aanrichten in de samenleving. Met name ouderen, jongeren, openbaar vervoer en natuur worden nu onevenredig hard getroffen. De PvdA verwacht dat Gedeputeerde Staten de bezuinigingen op deze punten aanpassen in de begroting.

PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma: "Wij begrijpen goed dat de provincie flink moet bezuinigen, omdat we minder geld krijgen van het Rijk. Dat zal ook best pijn gaan doen. Maar die bezuinigingen moeten wel op zo'n manier gebeuren dat ze zo min mogelijk schade aanrichten in de samenleving. Daar zullen wij in het najaar, als de begroting wordt vastgesteld, de bezuinigingsvoorstellen op beoordelen."

De PvdA wil onder meer dat een aantal bezuinigingen op het gebied van ouderen, jongeren, openbaar vervoer en natuur worden aangepast. Talsma: "Organisaties als de ouderenbonden, buurtbussen en sociale- en natuurorganisaties worden nu onevenredig hard getroffen. PvdA heeft moeite om te bezuinigen op de sectoren in de samenleving waar zij altijd voor heeft gestaan en zal blijven staan. Bezuinigen op de manier die het College voorstelt maakt een einde aan organisaties die wij belangrijk vinden. Ook deze onderwerpen zullen niet helemaal gevrijwaard kunnen blijven van bezuinigingen, maar wij denken dat er binnen deze beleidsterreinen ook anders bezuinigd kan worden, waardoor waardevolle zaken in Noord-Holland behouden kunnen blijven."

De PvdA heeft bij de behandeling van de Kaderbrief, net als de andere coalitiefracties, geen moties of amendementen ingediend. Wel deed men de oproep aan het provinciebestuur om de gemaakte opmerkingen te verwerken in de begroting 2010. In het najaar vindt daarover besluitvorming plaats in Provinciale Staten.


*** EINDE PERSBERICHT ***