Gemeente Apeldoorn

Amsterdam, 28 juni 2010

Betreft: Plan van Scholen 2011/2014

Geachte leden van de Raad,

In uw raadsvergadering van 24 juni jl is ons verzoek om opname van een evangelische basisschool op het plan van scholen aan de orde geweest.
Uit hetgeen ons daarover bereikt heeft, begrijpen wij dat u onze afwezigheid bij die vergadering betreurd heeft. Wij bieden u daarvoor onze welgemeende excuses aan. Onze afwezigheid was niet ingegeven door desinteresse of geringschatting van uw rol bij de totstandkoming van het plan van scholen. Wij meenden dat onze aanwezigheid ter vergadering en eventueel inspreken in het licht van de wettelijke procedure weinig zou kunnen toevoegen aan de besluitvorming. Wij hadden ook geen signaal ontvangen dat een meer actieve deelname onzerzijds, wenselijk werd geacht of op prijs zou worden gesteld. Wij staan vanzelfsprekend open voor kennismaking of een nadere toelichting van ons verzoek tot schoolstichting in uw gemeente.
De berichtgeving over de standpunten van diverse fracties in de vergadering heeft ons overigens wel verrast en in enige mate verontrust. Het staat een ieder vrij om een eigen visie te hebben over de levensvatbaarheid van een evangelische basisschool in Apeldoorn. Echter niet die visie, maar de in de wetgeving ( de Wet op het Primair Onderwijs) verankerde, richtinggebonden prognosesystematiek (artikel 75 van de WPO) dient bepalend te zijn voor het besluit de aangevraagde school al dan niet op het plan van scholen te plaatsen. In dat verband merken wij op dat er in Apeldoorn géén evangelisch onderwijs (zie ook de bijlage) wordt aangeboden, wat er ook waar moge zijn van de stelling dat een specifieke school van protestants-christelijke richting, onderwijs op evangelische leest zou verzorgen en als zodanig om bekend zou staan. Wij wijzen u er in dit licht op, dat de Hoge Raad de evangelische richting in 1997 heeft erkend als afzonderlijke denominatie. Anders gezegd maakt de evangelische richting geen onderdeel uit van de protestants christelijke denominatie. Derhalve is het wettelijk ook niet te billijken, dat een PC school omwille van het onderwijsaanbod, rechten claimt van een andere denominatie. Deze claim kan daarom ook niet leidend zijn voor het plan van scholen dat nu voorligt. Wij doen daarom ook een dringend appel op u, om in de besluitvormende vergadering van 1 juli as, onze aanvraag slechts op de wettelijke merites ( artikel 75, 76, 77, 78 & 79 van de WPO) te beoordelen.

Hoogachtend,
drs. ing. E. G. Kolf