Startsein voor Burgernet gemeente Rijswijk

28 juni 2010

Met het officiële startsein dat op maandagmiddag 28 juni door burgemeester Ineke van der Wel-Markerink in het stadhuis van Rijswijk werd gegeven, is Burgernet in Rijswijk een feit. Rijswijk is na pilotgemeente Delft de tweede gemeente in Haaglanden die deelneemt aan Burgernet.

Burgemeester Van der Wel benadrukte het belang van het 'unieke samenwerkingsverband tussen burgers, de gemeente en de politie om de veiligheid in de samenleving te bevorderen'. De burgemeester verzond het eerste Burgernetbericht. Hiermee verwelkomde zij de 1050 al in Rijswijk geregistreerde Burgernetdeelnemers. Namens Politie Haaglanden verzorgde de regionale projectleider Ab Bachofner een korte inleiding over de mogelijkheden van Burgernet en de tot nu toe behaalde resultaten met deze bijzondere vorm van burgerparticipatie. Namens het bureau Rijswijk sprak Gert-Jan van den Burg enthousiaste woorden over Burgernet.

Burgernetactie
Met Burgernet kan de politie het publiek betrekken bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De deelnemers krijgen een ingesproken mededeling over een gezocht persoon of voertuig te horen op hun vaste of hun mobiele telefoon, of ze krijgen een sms-bericht of email. Als zij vervolgens iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar de meldkamer van de politie via het gratis telefoonnummer 0800-80011. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat.

Oproep
Burgemeester Van der Wel roept alle Rijswijkers op deel te nemen aan Burgernet. Aanmelden is mogelijk via www.burgernet.nl. Via de gemeente worden speciale Burgernetfolders verspreid. In de folder staat precies beschreven wat Burgernet inhoudt en hoe je je als Bugernetdeelnemer kunt aanmelden. De folder is gratis af te halen bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis aan het Bogaardplein 15, bij het politiebureau, Sir W. Churchilllaan 271 en bij de vestigingen van de openbare bibliotheek in Rijswijk, Generaal Eisenhowerplein 101 en Esdoornstraat 3b.