Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Politie Gelderland-Midden nam destijds verkeerde beslissingen over huisvesting

28 juni 2010

Over de onderwerpen waarover Cornielje in 2007 rapporteerde, trekt de commissie-Havermans geen ander conclusies dan Cornielje. Behalve op één punt: de toenmalige korpsbeheerder en korpsleiding van de politie Gelderland-Midden hebben in de jaren '90 onprofessioneel gehandeld bij beslissingen over de huisvesting van het korps. Er zijn geen concrete signalen dat de integriteit van de toenmalige korpsleiding en de toenmalige korpsbeheerder in het geding is geweest.

Overhandiging Rapport Commissie Havermans Dat concludeert de commissie-Havermans in een aanvullend onderzoek, als vervolg op het onderzoek van de heer Cornielje (Commissaris van de Koningin in Gelderland) uit 2007. Minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

De toenmalige korpsleiding en de toenmalige korpsbeheerder van de politie Gelderland-Midden hebben destijds een financieel risico genomen door een pand voor de politie (het OHRA-pand) aan te kopen, terwijl de financieel ongunstige situatie van het korps al bekend was. Bij de daarop volgende verkoop en terughuur (sale and lease back) van politiepanden had de korpsleiding onvoldoende inzicht in de financiële gevolgen op de langere termijn.

De aankoop van het OHRA-pand en de toepassing van de sale and lease back constructie had achterwege moeten blijven.