Ministerie van Defensie

Vreugde en verdriet in Uruzgan na winst Oranje

28 juni 2010, 20.08 uur

Grote blijdschap en zware teleurstelling vandaag op Kamp Holland, waar behalve Nederlandse ook Slowaakse militairen actief zijn. Met elkaar keken ze naar de achtste finale van het WK Voetbal tussen beide landen.

De Slowaakse militairen, die al sinds 2008 de Mulltinational Base Tarin Kowt beveiligen, waren zichtbaar aangeslagen. Dit was uiteraard in schril contrast met de vreugdestemming onder de Nederlandse collega's.

Brul

Opgestapelde pallets deden dienst als tribune en een groot scherm met oranje vlaggen rondom vormde het decor van de wedstrijd. Als het tweede doelpunt valt, is het gebrul van de Nederlandse leeuw over het hele kamp te horen. In met oranje accessoires uitgedost woestijntenue volgen de voetbalfans de spannende ontknoping.

"Het is heel bijzonder om in Uruzgan samen naar het WK te kijken", zo vindt een uitgelaten militair. "Vooraf was er een gezonde competitie tussen ons en de Slowaken en ze hebben ook echt wel goed gespeeld, maar er kan natuurlijk maar één winnaar zijn!"

Vrienden

De Slowaken volgden de wedstrijd vanuit een eigen hoekje. "Het is jammer dat we verloren hebben, maar we blijven even goede vrienden", grapt een militair. "Morgen sta ik weer bij de poort en als ik dan al die vrolijke Nederlanders zie, moet ik waarschijnlijk wel even slikken, maar jullie waren gewoon beter."

Enthousiast

Niet alleen op Kamp Holland, maar ook in Deh Rawod en op Kandahar Airfield volgden de Nederlandse militairen de spannende wedstrijd. Het enthousiasme op alle locaties in Afghanistan toont hun grote betrokkenheid bij Oranje.