Senternovem

25-06-2010 |

Jaarverslag Bodemsanering over 2009

Het jaarverslag bodemsanering 2009 is verschenen. Het jaarverslag geeft een positief beeld van de ontwikkelingen bij bodemsaneringsoperaties. Er is goede voortgang is geboekt bij de identificatie van spoedlocaties en het aantal afgeronde saneringen is ook in 2009 gestegen.

Het jaarverslag over 2009 sluit een de programmaperiode van 2005 tot 2009 af. In 2004 is de inventarisatie van mogelijk verontreinigde locaties, het `Landsdekkend Beeld', afgerond. In de afgelopen periode is de afgelopen jaren steeds meer de focus komen te liggen op de locaties, waar de kans op verontreiniging het grootst is. De spoedlocaties zijn onderdeel van het Convenant Bodem. In dit convenant is afgesproken dat de provincies en gemeenten de overgebleven humane spoedlocaties voor 2015 aangepakt hebben. Laag prioritaire locaties worden in de gaten gehouden en bij herontwikkeling opgepakt.

In 2009 is er weer een grote onderzoeksinspanning gedaan om de spoedlocaties in beeld te brengen. De verwachting is dat bij de huidige voortgang eind 2010 het volledige overzicht beschikbaar zal zijn van die locaties waar bij het huidige gebruik sprake is van risico's voor de mens. Op deze locaties is het direct informeren van omwonenden een belangrijk punt van aandacht en zal de overheid uiterlijk eind 2015 maatregelen hebben genomen om de daadwerkelijke risico's als gevolg van verontreiniging teniet te doen of ten minste te beheersen door tijdelijke beveiligingsmaatregelen. Alle locaties waar bodemverontreiniging leidt tot risico's die samenhangen met verspreiding van verontreinigende stoffen, het gebruik van de ondergrond en met risico's voor de ecologie, zullen uiterlijk eind 2015 in beeld zijn.

In 2009 zijn er bijna 2000 saneringen afgerond. Het totale aantal afgeronde saneringen blijft stijgen. Ook worden steeds meer saneringen uitgevoerd onder het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). Ongeveer de helft van de afgeronde saneringen in 2009 is onder deze regeling uitgevoerd. In 2009 is de multiplier (de verhouding tussen totale uitgaven en de uitgaven uit het Rijksbudget) uitgekomen op 2,3, één van de hoogste uitkomsten in de afgelopen 10 jaar.

Het jaarverslag bevat informatie die de overheden ter beschikking hebben gesteld voor de sturing van de bodemsaneringsoperatie. Het verslag is onder leiding van het Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) opgesteld in samenwerking met het IPO, de VNG, Bodem+, VROM en het RIVM. In het jaarverslag kunt u aan de hand van cijfers en illustratieve voorbeelden zien hoe deze ontwikkelingen de voortgang van bodemsanering beïnvloeden.