Van Gogh Museum

Amsterdam, 28 september 2009

Van Gogh Museum lanceert als eerste museum op Europese vasteland iPhone applicatie

iPhone, blog, multimediatour en webeditie maken de brieven van Van Gogh wereldwijd toegankelijk

Het Van Gogh Museum heeft als eerste museum op het Europese vasteland een iPhone applicatie ontwikkeld in samenwerking met Antenna Audio. De applicatie Je Vincent verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord. De applicatie geeft bezitters van een iPhone of een iPod touch de unieke gelegenheid om Vincent van Gogh (1853-1890) ook thuis en onderweg te leren kennen.

Aan de hand van zijn brieven neemt Van Gogh gebruikers mee door zijn leven en kunst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de iPhone biedt, zoals audio, video en het inzoomen op schilderijen en brieven. Hierdoor kan de iPhone gebruiker dichterbij de kunstwerken komen dan ooit in een museum mogelijk is.
Je Vincent is vanaf 6 oktober 2009 gratis te downloaden via de App Store van iTunes en is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Multimediatour en blog
Naast de iPhone applicatie wordt voor gebruik in het museum ook een multimediatour ontwikkeld in het Nederlands, Engels en Frans. In deze tour worden bezoekers door
Van Gogh zelf aan de hand van briefcitaten, verdiepende audio en filmpjes van brievenexperts en interactieve extraâs meegenomen door de tentoonstelling
Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord. Op www.vangoghsblog.com is vanaf 6 oktober 2009 te volgen hoe Van Gogh zijn leven, de plaatsen die hij bezoekt en zijn opvattingen over kunst en literatuur beschrijft. Zo wordt de lezer deelgenoot van Van Goghs leven zoals zich dat ruim 120 jaar geleden afspeelde.

De iPhone applicatie, multimediatour en de blog zijn mede tot stand gekomen met financiële steun van de Mondriaan Stichting.

Van Gogh Brievenproject
Van 9 oktober 2009 tot en met 3 januari 2010 staat het Rietveldgebouw van het
Van Gogh Museum in het teken van de brieven van Vincent van Gogh. Voor het eerst worden in de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord ruim 120 originele brieven getoond in nabijheid van de werken waar Van Gogh over schreef. De combinatie van ruim 340 werken uit de rijke collectie van het Van Gogh Museum, waaronder schilderijen, tekeningen, brieven en briefschetsen, geeft een indringend en veelzijdig beeld van Van Gogh als briefschrijver en als kunstenaar. De expositie wordt georganiseerd ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe internationale uitgave van de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh. Deze wetenschappelijke editie, die zowel in boekvorm als digitaal (www.vangoghletters.org) zal verschijnen, is het resultaat van 15 jaar onderzoek naar de brieven door het
Van Gogh Museum en het Huygens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Antenna Audio
Antenna Audio is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van audio en audiovisuele presentaties voor musea, tentoonstellingen en toeristische attracties. Je Vincent is de tweede iPhone applicatie in het kader van (kunst)educatie die ontwikkeld is door Antenna Audio. De eerste applicatie LoveArt is gerealiseerd in samenwerking met de National Gallery in Londen en werd recent voor de 250.000ste keer gedownload. Voor meer informatie, zie www.discoverpentimento.com.
---