Eerste fabriek Topell Energy voor biomassa van de toekomst in Duiven

28/06/2010 09:05

Topell Energy

Duiven - Op 28 juni is door minister Maria van der Hoeven het officiële startsein gegeven voor de bouw van een zeer moderne fabriek voor torrefactie van biomassa van Topell Energy in Duiven (Gelderland).

Het torrefactieproces van Topell Energy maakt uit houtachtige biomassa-reststromen een hoogwaardige, vaste biobrandstof. Deze biobrandstof zal worden ingezet voor de duurzame productie van elektriciteit. Verbranding van biomassa is CO2-neutraal: de vrijkomende CO2 wordt op enig moment weer omgezet in biomassa. De nieuwe technologie is een doorbraak omdat ze tegen lage kosten een nieuwe, duurzame biobrandstof realiseert met vergelijkbare energetische eigenschappen als steenkool. De brandstof is daardoor direct, en op grote schaal, inzetbaar in bestaande elektriciteitscentrales. De nieuwe torrefactiefabriek van Topell Energy betekent dat een belangrijke voorwaarde voor een snelle en betaalbare transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie is ingevuld.

Topell heeft voor Duiven gekozen als locatie wegens beschikbaarheid van aanzienlijke hoeveelheden houtachtige reststoffen uit bosbouw en landschapsonderhoud. De fabriek zal op jaarbasis zeker 60.000 ton duurzame brandstof produceren uit Nederlandse biomassa. Met deze hoeveelheid brandstof kan de gemiddelde energiecentrale elektriciteit produceren voor circa 42.000 huishoudens. Deze fabriek wordt gebouwd door Topell Nederland, een joint venture van Topell Energy en RWE Innogy.

Topell Nederland heeft een subsidie van 1 miljoen euro ontvangen van de provincie Gelderland. De subsidie stelt Topell Nederland in staat om haar nieuwe fabriek in Duiven ook geschikt te maken voor de verwerking van laagwaardige biomassastromen als grassen en maaisels tot een hoogwaardige en duurzame biobrandstof.

Ewout Maaskant, algemeen directeur van Topell Energy voegt daaraan toe: 'Biomassa is essentieel voor de verduurzaming van onze elektriciteitsproductie. Echter, onbehandelde biomassa kan slechts in beperkte mate worden ingezet. Topell Energy maakt in haar zeer moderne torrefactiefabriek te Duiven biomassa geschikt voor grootschalige inzet in de productie van elektriciteit. De realisatie van de torrefactiefabriek in Duiven is dan ook een belangrijke mijlpaal op weg naar het realiseren van de diverse klimaatdoelstellingen.'

Leonhard Birnbaum, Chief Strategy Officer en Lid van de Raad van Bestuur van RWE AG: 'Getorreficeerde biomassa biedt een geweldige mogelijkheid, niet alleen voor RWE maar ook voor Nederland als geheel. Nederland heeft alle kaarten in handen om voor getorreficeerde biomassa hét grote logistiek centrum te worden voor Europa.'

De eerste Topell Energy biobrandstof komt begin 2011 uit de fabriek en zal worden gebruikt in Amercentrale van Essent in Geertruidenberg.

Topell Energy BV is gevestigd in Den Haag. Topell Energy BV (Den Haag), is per 1 januari j.l. ontstaan uit een fusie van Topell BV en Polow Energy Systems BV. Topell Energy is een van de leidende bedrijven in de wereld op het gebied van ontwikkeling van torrefactie-technologie. Haar eerste commerciële fabriek te Duiven (Gelderland) zal naar verwachting begin 2011 starten met de productie van getorrificeerde biomassa (www.topellenergy.com).

RWE Innogy brengt expertise van de Duitse energieonderneming RWE op het gebied van duurzame energie en op het gebied van energieproductie samen. RWE Innogy investeert in de ontwikkeling en productie van duurzame energie en heeft zeer ambitieuze groeiplannen voor duurzame energie in Europa. Ook investeert ze in nieuwe Europese technologie-ondernemingen met als doel deze technologieën op de markt te brengen en te laten bijdragen aan een duurzame energievoorziening.