Politie Amsterdam-Amstelland

Horecaportiers in centrum voldoen aan eisen

In navolging van horecaondernemingen en portiers op en rond de grote pleinen in het centrum van Amsterdam, zijn nu ook vergunningplichtige ondernemingen in het Wallengebied gecertificeerd. Na een professionaliseringstraject van een jaar is de kwaliteit van de branche sterk toegenomen.

Controle

Vrijdagavond 25 juni was er een bijeenkomst en aansluitend een controle bij ondernemingen met beveiligers/portiers op de Wallen. Deze controle is de afsluiting van een project gericht op het professionaliseren van de portiersbranche in het Wallengebied. Bij de start van het project op de Wallen leverde dit namen op van portiers en ondernemingen die zonder beveiligingspassen of vergunning toch beveiligingswerkzaamheden verrichten. Dergelijke bescheiden zijn wettelijk vereist om de kwaliteit van de beveiliging bij horecagelegenheden te waarborgen.

Ondernemers nemen verantwoordelijkheid
Tijdens een bijeenkomst in 2009, met de horecabranche, Koninklijke Horeca Nederland, het Ministerie van Justitie, stadsdeel Centrum en politie, spraken alle partijen af dat in 2010 iedereen zou beschikken over de vereiste opleiding, vergunning en pas. Iedere portier draagt voortaan herkenbare kleding met een V-teken en naam en logo van het beveiligingsbedrijf. Het resultaat van het project is dat ondernemers hun verantwoordelijkheid hebben genomen en een belangrijke investering hebben gedaan in de kwaliteit van het bedrijf en hun personeel.

Horecalijn
Deze avond markeerde ook de start van de Horecalijn voor portiers. Dit is een rechtstreekse telefoonverbinding tussen horeca en het politiewijkteam Beursstraat, vergelijkbaar met horecalijnen elders in het centrum en waarmee ondernemers en hun beveiligers kunnen bellen in geval van nood. Wijkteamchef Piet Kelder is ingenomen met de samenwerking: "De horecaondernemers zijn voor ons een belangrijke doelgroep. Ze leveren niet alleen binnen hun onderneming maar ook op straat in de directe omgeving een belangrijke bijdrage aan veiligheid. Zo is er een nieuwe stap gezet in onderlinge samenwerking tussen politie, portiers en horecabedrijven die de komende tijd nog verder wordt uitgebreid."