Gemeente Franekeradeel

Franeker, 18 juni 2010.

Onderzoek integriteit Franekeradeel afgerond

Geen reden tot twijfel aan integriteit voormalig wethouder Miedema en raadslid De Bok

Het onderzoek naar de integriteit van voormalig wethouder Miedema en raadslid De Bok inzake het vestigingsbeleid van de supermarkten is afgerond. Het onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente (BING) maakt duidelijk dat er geen redenen zijn om aan de integriteit van beide heren te twijfelen. Het BING werd in februari door de gemeente ingeschakeld na de voortdurende beschuldigingen van projectontwikkelaar Klaver aan het adres van wethouder Miedema en raadslid De Bok.

Het BING concludeert dat er geen vaststaande feiten zijn waaruit blijkt dat voormalig wethouder Miedema in strijd met wet- en regelgeving dan wel de bestuurlijke gedragscode heeft gehandeld. Wel geeft het bureau aan dat het beter was geweest de standpunten van ontwikkelaar Klaver schriftelijk vast te leggen in het kader van zorgvuldigheid en controleerbaarheid. Er is geen bevoordeling van projectontwikkelaar Burggraaf geconstateerd. Bij het vestigingsbeleid voor de supermarkten zijn de procedures nageleefd.

Verder concludeert het BING dat raadslid De Bok beter niet had kunnen deelnemen aan de behandeling en besluitvorming van het vestigingsbeleid van de supermarkten. Door zijn vriendschap met de heer Burggraaf, een van de betrokken projectontwikkelaars, had hij op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen. De heer De Bok is open is geweest over zijn vriendschappelijke relatie met Burggraaf. Hij is door andere leden van de raad en het college niet op de risico's van zijn handelen gewezen. Volgens het BING hebben leden van het bestuursorgaan ook een verantwoordelijkheid naar elkaar voor het bewaken van de integriteit.

De aanbevelingen van het BING worden door het college van B & W overgenomen en in een advies naar de raad gebracht. Het BING adviseert de gemeente om in het kader van zorgvuldigheid en de controleerbaarheid belangrijke besprekingen en afspraken voortaan schriftelijk vast te leggen en aan de wederpartij te bevestigen. Verder bevelen zij aan de bestuurlijke gedragscode aan te passen en onderling de integriteitrisico's te bewaken.