Openbaar Ministerie

Met de buurt naar de rechtbank

3 juni 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

Op 11 en 22 juni 2010 organiseren de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) zittingen met strafzaken uit de stadsdelen West en Nieuw West. Op 29 juni en 2 juli is Zuidoost aan de beurt. De andere stadsdelen volgen later.

Met de strafzittingen per stadsdeel wil het OM de betrokkenheid van burgers bij de Nederlandse rechtspraak verhogen. Het OM wil met de strafzittingen over buurten niet alleen de rechtszaken dichterbij de buurtbewoners brengen, maar ook het vertrouwen van de Amsterdammer in het strafrechtelijk systeem vergroten.

De officier van justitie brengt op 11 en 22 juni geen levensdelicten of zware mishandelingen voor de rechter. Bij de zaken die wel op zitting staan gaat het om vernieling, winkeldiefstal of burenruzies die eindigen in bedreigingen en mishandeling. Het zijn misdrijven waar de meeste Amsterdammers mee te maken kunnen krijgen.

Tweeëntwintig zaken staan op 11 en 22 juni op de rol. De zittingen starten op beide dagen om 09.00 uur in het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg. De slachtoffers van de zaken die worden behandeld zijn door het OM uitgenodigd. Buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen de zittingen ook bezoeken.