Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Met het veer naar Pampus!

17 juni 2010

Deze zomer gaat een nieuwe veerverbinding van start tussen IJburg en Forteiland Pampus. Van 29 juni tot 5 september vaart motorpassagiersschip Sailboa drie keer per dag af vanuit de jachthaven van IJburg, van dinsdag tot en met zondag.

De veerdienst werd op woensdag 16 juni feestelijk geopend door ondernemer Imre Leenhouts, stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk en de directeur Economische zaken van de gemeente Amsterdam. Het initiatief sluit goed aan bij de wens van de gemeente om toerisme aan de oostzijde van de stad te stimuleren.

Foto: onthulling logo veerverbinding IJburg - Pampus

Rondleidingen en speurtochten

Pampus is een leuke bestemming voor jonge IJburgse gezinnen die er een dagje op uit willen en voor schoolklassen die een educatief uitje willen beleven. Meer dan tachtig vrijwilligers verzorgen jaarlijks rondleidingen voor bezoekers en speurtochten en piratenthema's voor kinderen. In 2011 gaat de veerdienst het hele seizoen varen.

Historie

Het forteiland werd aangelegd tussen 1887 en 1895 in het Buiten-IJ. Op het fortgebouw bevonden zich twee enorme pantserkoepels met elk twee kanonnen van 24 cm. kaliber. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de pantserkoepels op.

Unieke plek

De ligging in het IJ-meer is uniek: het is slechts 25 minuten varen vanaf IJburg. Pampus is met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De Stichting Pampus heeft een ambitieus plan ontwikkeld om het fort te conserveren voor de toekomst.

Reserveren?

Dat kan via de website: www.ijburgpampus.nl.

Kosten (inclusief bezoek aan Pampus)

Volwassenen: EUR 17,-
Kinderen (4 - 11 jaar): EUR 13,-

Kade

Reserveren?

Website IJburg-Pampus

---