Vrije Universiteit Amsterdam

Juvenile sex offenders: mental health and reoffending


* Startdatum: 29-06-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Juvenile sex offenders: mental health and reoffending


* Spreker: L.A. 't Hart-Kerkhoffs


* Promotor: prof.dr. Th.A.H. Doreleijers prof.dr. R.R.J.M. Vermeiren


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Hoewel jeugdige zedendelinquenten vaak onderwerp van discussie zijn is hun psychische toestand nauwelijks onderzocht. Kinder- en jeugdpsychiater Lisette `t Hart-Kerkhoffs onderzocht psychiatrische stoornissen en psychosociale problemen onder 226 mannelijke jeugdige verdachten van zedendelicten (gemiddelde leeftijd 15 jaar). Zij laat zien dat het van belang is om kinder- en jeugd psychiatrische expertise te betrekken bij het beoordelen van jeugdige zedendelinquenten.

`t Hart-Kerkhoffs keek bovendien naar voorspellers voor (zeden)recidive. Zij maakte onderscheid tussen jongens die jongere kinderen misbruikten (kindmisbruikers) en jongeren die leeftijdgenoten of oudere slachtoffers misbruikten, in hun eentje (solisten) of deel uitmakend van een groep (groepsplegers). Driekwart van de onderzochte jongeren had ten minste één psychiatrische stoornis en meer dan de helft had er ten minste twee. De onderzocht jongeren hadden meer symptomen van autisme spectrumstoornissen (ASS) dan normale kinderen. Subgroepen verschilden onderling: kindmisbruikers hadden vaker internaliserende problematiek (angst en depressie) en functioneerden op een lager niveau, bovendien waren ze vaker zelf slachtoffer van seksueel misbruik. Ook waren autisme kernsymptomen het meest uitgesproken bij deze subgroep. Hoewel zedenrecidive nagenoeg niet voorkwam in de onderzochte groep, pleegde meer dan de helft van de jongeren een ander niet-zedendelict.

Door het ontbreken van zedenrecidive, 2-4 jaar na het onderzoek, kon `t Hart-Kerkhoffs geen specifieke voorspellers voor zedendelinquentie vast stellen. Zij toont aan dat het van belang is om kinder- en jeugd psychiatrische expertise te betrekken bij het beoordelen van jeugdige zedendelinquenten. Diagnostiek en behandeling van de gevonden psychiatrische problematiek is nodig. Op basis van `t Hart-Kerkhoffs resultaten is echter (nog) niet te zeggen of verbeterde zorg het ontwikkelingsbeloop met betrekking tot zedendelinquent gedrag zal beïnvloeden en zal verder onderzocht moeten worden.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam