Gemeente Almere

Eerste gronduitgifte De Vaart IV/VI in 2011 mogelijk

29-06-2010

luchtfoto de Vaart 4 De ontwikkeling van het bedrijventerrein De Vaart IV/VI komt snel dichterbij. Dit geplande bedrijventerrein ligt tussen het bestaande bedrijventerrein De Vaart en de Oostvaardersdijk, en naar verwachting vindt in de loop van 2011 de eerste gronduitgifte plaats. Om dit mogelijk te maken, is in de afgelopen maanden binnen een Natuurbeschermingswetprocedure onderzocht of de verdere ontwikkeling van dit terrein negatieve effecten heeft voor de bruine en blauwe kiekendief. Uit het onderzoek, uitgevoerd door Arcadis, blijkt dat dat niet het geval is. De gemeente heeft dan ook een vergunning aangevraagd bij de provincie Flevoland, zodat op korte termijn gestart kan worden met de realisatie van het nieuwe bedrijventerrein.

Omdat in de naastgelegen Oostvaardersplassen - een Natura 2000 gebied - kiekendieven leven, is een Natuurbeschermingswetprocedure noodzakelijk. De afgelopen maanden is door adviesbureau Arcadis een passende beoordeling voor de ontwikkeling van de Vaart IV/VI opgesteld. Uit deze passende beoordeling blijkt dat de realisatie van De Vaart IV/VI geen gevolgen heeft voor de kiekendiefpopulatie, omdat het foerageergebied elders rond de Oostvaardersplassen in kwaliteit zal worden verbeterd. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten over te gaan tot de ontwikkeling van De Vaart IV/VI, en een natuurbeschermingswetvergunning bij de provincie Flevoland aan te vragen. De verwachting is dat de natuurbeschermingswetvergunning eind derde kwartaal 2010 kan worden afgegeven. In de loop van 2011 kan vervolgens de eerste gronduitgifte plaatsvinden. Op dit moment vinden oriënterende gesprekken plaats met enkele bedrijven.

De Vaart IV/VI

Het bedrijventerrein Vaart IV/VI heeft een oppervlak van ruim 100 hectare waarvan circa 70 hectare uitgeefbaar. De Vaart IV/VI is bestemd voor het industriële marktsegment. Het bedrijventerrein krijgt een ecologische inpassing in het landschap; de gemeente kijkt met onder andere Flevolandschap, het Waterschap Zuiderzeeland en de Vogel- en Natuurwacht Zuidelijk Flevoland naar de inrichting van een ecologisch bufferzone.