Gemeente Brummen


Informatiemarkt Centrumplan Brummen levendig

(Oorspronkelijke publicatie datum: 29-06-2010)

Veel Brummenaren maakten vorig week woensdagavond gebruik van de mogelijkheid van de informatiemarkt over het centrumgebied van Brummen. Tijdens die avond werden de eerste contouren van het plan gepresenteerd. Het gaat om de hoofdkeuze om de Ambachtstraat in Brummen te zien als de drager voor toekomstige ontwikkelingen in het centrum. Het college heeft zich vorige week dinsdag ook als voorstander van dit model uitgesproken. Hierbij schaart het gemeentebestuur zich achter het standpunt van de werkgroepen.

De gemeente Brummen organiseerde de informatiemarkt samen met Wijkraad Brummen Centraal, een van de betrokken partijen bij dit project. In maart vorig jaar is met het burgerdebat een proces gestart waarmee de gemeente samen met bewoners en belanghebbende partijen op zoek gaat naar de toekomstige ontwikkeling vaan het dorpscentrum van Brummen. Van september 2009 tot en met april dit jaar hebben een groot aantal personen binnen een werkgroep, consultatiegroep of klankbordgroep meegedacht over dit onderwerp. Het resultaat was een duidelijke voorkeur voor een van de drie hoofdvarianten, namelijk het voorkeursmodel Ambachtstraat.

Start met drie modellen
In het najaar van 2009 zijn er drie modellen gemaakt die een weergave waren van een mogelijke toekomstrichting van het Brummense dorpscentrum, namelijk Ambachtstraat, Dekkerplein en Markt. Na een eerste uitwisseling van ideeën zijn de eerste twee varianten verder uitgewerkt. In het voorjaar tekende zich in de diverse werkgroep en een voorkeur af voor het model Ambachtstraat. Dit model kiest ervoor gebruik te maken van de bestaande structuur en deze te versterken. Maatschappelijke functies worden zoveel mogelijk geclusterd rondom het Graaf van Limburgstirumplein. De winkelvoorzieningen worden zoveel mogelijk geconcentreerd rondom het marktplein en de Ambachtstraat. De openbare ruimte moet krachtiger worden en ook de entree van de Ambachtstraat verdient aandacht. Bedoeling is om winkelvoorzieningen aan beide zijden van de Ambachtstraat mogelijk te maken.

Vervolg
Het voorkeursmodel wordt in de komende periode uitgewerkt in een Nota van Uitgangspunten. Verwachting is dat hierover in oktober kan plaatsvinden. Vervolgens wordt dit plan verder uitgewerkt in een zogenaamd masterplan. In dit plan zijn de ideeën per gebied in het dorpscentrum verder uitgewerkt. Dit plan moet in het voorjaar van 2011 gereed zijn. Het college benadrukt overigens dat de gemeente Brummen voornamelijk faciliteert. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een gezamenlijke visie en de ruimtelijke plannen (denk aan bestemmingsplannen) hierop aan te passen. Het is aan ondernemers en marktpartijen om de kansen te pakken in het centrumgebied, dat in de toekomst vooral sfeervoller en gezelliger moet gaan worden.

Meer informatie over het centrumplan vindt u op deze speciale projectpagina.